Nagyvilág

Hatvankilenc áldozata van az iraki merényletnek

Hatvankilenc embert ölt meg három öngyilkos merénylő Bagdad egyik síita mecsetében, illetve az épület előtt - közölte az iraki egészségügyi minisztérium.

Szalah Abdel-Razak, a bagdadi tartományi tanács tagja szerint a sebesültek száma 200-ra tehető. Az egyik merénylő nő volt, de két társa is nőnek öltözött, hagyományos fekete lepelt viselt. Két támadó a mecsetben, a harmadik pedig az előtt robbantotta föl a derekára erősített pokolgépet a pénteki ima végeztével, amikor a hívek tódultak ki az épületből.

A terrorcselekményt a főváros északi részén található Adhamíja negyed Burata-mecsetében hajtották végre, amely a kormányzó síita szövetség legjelentősebb pártjához, az Iraki Iszlám Forradalom Legfelső Tanácsához (SCIRI) tartozik. A belügyminisztérium néhány órával korábban figyelmeztette a lakosságot, hogy a mecseteknél, piacokon összegyűlő tömegben robbantásos merényletekre lehet számítani.

Csütörtökön is történt egy súlyos merénylet: Nedzsef síita szent városban gépkocsiba rejtett pokolgépet robbantottak fel, amely 10 embert meggyilkolt és negyvenkettőt megsebesített.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik