Nagyvilág

Az EU leállította a palesztin kormány segélyezését

Az Európai Unió ideiglenesen leállította a segélyek kifizetését a Hamasz radikális mozgalom irányítása alatt álló palesztin kormánynak, mert az nem hajlandó elítélni az erőszakot és elismerni Izrael államot.

Pillanatnyilag nincs semmiféle kifizetés a Palesztin Hatóságnak, vagy a Palesztin Hatóság közvetítésével – mondta pénteken Brüsszelben az EU-bizottság külügyi biztosának szóvivője. Egyúttal azt is hozzátette: egyelőre csak ideiglenes intézkedésről van szó. Az unió arra vár, hogy megtudja, miként határoznak az ügyben az EU-tagállamok külügyminiszterei, akik hétfőn Luxemburgban tartják majd szokásos, havi tanácskozásukat.

Az EU-bizottság évente mintegy 250 millió euró segélyt folyósít a palesztinoknak, s ennek az összegnek majdnem a fele a Palesztin Hatóságon keresztül jut el az érintettekhez. Emellett természetesen az egyes tagállamok is adnak segélyeket (ennek összege további mintegy 250 millió euró). Egy francia diplomata pénteki véleménye szerint valószínűleg ezt is fel fogják függeszteni, mert – mint mondta – “az EU-nak következetesnek kell lennie”. Az 500 millió eurós éves segéllyel egyébként az Európai Unió számít a palesztinok legnagyobb pénzügyi támogatójának.

Az Európai Unió már a Hamasz januári választási győzelme után a segélyek felfüggesztésével fenyegetőzött arra az esetre, ha a palesztin radikális mozgalom nem ismeri el Izraelt, nem mond le az erőszakról, és nem tesz ígéretet a már megkötött palesztin-izraeli megállapodások tiszteletben tartására. Időközben megalakult a palesztin kormány a Hamasz vezetésével. Számos EU-tagállam szerint most már nem lehet elkerülni a döntéshozatalt, máskülönben úgy tűnik majd, hogy az EU feladja alapelveit.

Kollektív büntetés

A történtekre reagálva a Hamasz szóvivője közölte, hogy az uniós pénzek folyósításának leállítása a palesztin népet sújtó kollektív büntetéssel ér fel. Musír al-Maszri, a radikális mozgalom parlamenti frakciójának vezetője hangoztatta: felszólítják az uniót, hogy ne fogadjon el ilyen döntést, mert az a palesztin nép elleni kollektív büntetésként értékelhető, amiért a parlamenti választásokon gyakorolta demokratikus jogait.

Izrael üdvözölte a döntést, amit szerinte magának köszönhet a radikális mozgalom. A jeruzsálemi külügyminisztérium szóvivője szerint a palesztin vezetés “csak magát okolhatja a nemzetközi elszigetelődésért, amelyet a saját szélsőséges álláspontja okoz”.

A szóvivő a döntésben annak megerősítését látja, hogy “erős nemzetközi egyetértés alakult ki minden olyan palesztin vezetés elutasításában, amely nem fogadja el a két állam elvét, nem mond le a terrorizmusról, s amely a közel-keleti békét Izrael megsemmisítésével képzeli el”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik