Nagyvilág

Prodi hazahívná a katonákat Irakból

Romano Prodi az olasz katonák hazahívását, Silvio Berlusconi az újjonnan épült házak ingatlanadójának eltörlését ígérte a kormányfőjelöltek utolsó nyilvános vitáján.

Az érintettek szerint

Berlusconi a vita után pártja, a Forza Italia fiataljai előtt kijelentette: “Ha teniszmeccs lett volna, 6-0; 6-0-ra győztem volna”. Romano Prodi szerint sikeres volt a vita, ami pedig az ingatlanadót illeti, mint mondta, várja a “Cdl-polgármesterek véleményét.” A baloldali Unió kormányfő-jelöltje megjegyezte: az önkormányzatok hiányzó pénzét Berlusconi “legfeljebb papírpénz nyomtatásával” teremtheti elő.

Egy nappal a kormányfő és baloldali kihivójának második nyilvános tv-párbaja után szenzációként tárgyalják a keddi olasz lapok Silvio Berlusoni kormányfő választási “meglepetését”, az újonnan épült házak utáni ingatlanadó eltörlésének ígéretét, ami ugyanakkor éles vitát váltott ki a közszereplők között.


A legnagyobb példányszámú olasz napilap, a milánói Corriere della Sera, amely a párbajt “döntetlenre” hozta ki, úgy vélte, hogy Berlusconi “populista elkötelezettséget vállalt”, kérdés, hogy lesz-e ennek hatása a választókra. A baloldali liberális római La Repubblica szerint Prodi már nyerésben volt, amikor Berlusconi az utolsó pillanatban “megadta neki a kegyelemdöfést”. “


A kormányfő ajánlata csábító, mivel közel 20 millió olasznak van új háza, és nem lehet, hogy ne tetsszen az a lehetőség, hogy nem kell évente és családonként átlagosan több mint 500 euró adót fizetni” – írja a lap, arra is felhívja ugyanakkor a figyelmet, hogy a javaslat megrémisztheti az önkormányzatokat, amelyek így jelentős bevételi forrástól esnének el. Megnyugtatásul a miniszterelnöknek meg kellene találnia azt a 2,3 milliárd eurót, amit így elvesz tőlük.

Más hangon

Prodi egészen más húrokat pengetett. “Amikor kormányra kerülünk, a csapatok gyors, biztonságos feltételek között történő kivonása mellett döntünk, az iraki hatóságokkal tárgyalva” – szögezte le Prodi, hozzátéve, hogy a csapatkivonás a lehető leggyorsabban megtörténik.

A Berlusconi vezette kormány az olasz közvélemény ellenzését semmibe véve támogatta az Irak elleni amerikai inváziót és 3000 katonát küldött az arab országba 2003-ban. A Berlusconi-kormány azt ígérte, hogy a csapatokat 2006 végéig vonják ki, és a katonákat polgári alkalmazottak váltják fel.

Párbaj, győztes nélkül

Az amerikai stílusú vita a második és egyben utolsó volt Berlusconi és Prodi között, az elsőt két héttel ezelőtt a becslések szerint 15 millióan nézték. A 90 perces tv-párbaj szigorú szabályok között folyt, minden jelöltnek megszabott ideje volt a válaszadásra. Mind Prodi, mint Berlusconi elsősorban a még bizonytalan szavazók támogatását kívánta megnyerni, akiknek az aránya becslések szerint kétszámjegyű, és kulcsfontosságú szerepük lehet a szorosnak ígérkező voksolásban.


A vita központjában az adópolitika állt, amely az életszínvonaluk érezhető csökkenése miatt aggódó olaszok számára kényes kérdésnek számít. Prodi, aki a jobboldal által eltörölt örökösödési adó visszaállítását ígérte, kitartott amellett, hogy ez az adónem csak a gazdagokat – mint mondta – a több millió euróval rendelkezőket – sújtja majd.

Berlusconi megismételte a vádakat, amelyek szerint Prodi nem tudja kézben tartani az általa vezetett választási koalíciót, amelyben a főbb balközép pártok mellett a volt kereszténydemokratáktól a kommunistákig kisebb pártok széles skálája is megtalálható. “Romano Prodi jelölt kijelent bizonyos dolgokat, de a hadserege… az ellenkezőjét gondolja” – közölte Berlusconi, aki szerint a balközép jelölt nem hitelt érdemlő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik