Nagyvilág

Áradás Európában is

Németországban és Csehországban emberek ezreinek kellett elhagynia otthonát, s halálos áldozatokat is követelt a heves áradás. Szlovákiában már valamelyest javult a helyzet.

Óránként egy centiméterrel emelkedett hétfőn az Elba vízszintje a folyó németországi szakaszán, a tetőzést keddre várják. Hétfőn reggel Drezdánál 738 centiméter magas vízállást mértek, a 2002-es nagy elbai árvíz idején a rekord 940 centiméter volt. A szakemberek azt várják, hogy a 2002-es csúcsokat a víz nem éri el ugyan, viszont hosszú ideig tart majd az áradás. Drezdánál 200 centiméter a normális vízmagasság, a folyónak széles ártere is van.

Eddig több száz ember volt kénytelen elhagyni otthonát, számos településen katasztrófariadó van érvényben, a gátakat homokzsákokkal biztosítják. A víz részben elöntötte Bad Schandaut, Pirnát, Meissent, s Drezda mélyebben fekvő Gohlis nevű városrészéből is kénytelenek voltak kiköltöztetni 300 embert, mert a víz átcsapott a gáton. A drezdai óváros valószínűleg megmenekül az áradattól. 2002-ben „csónakázni” lehetett a világhírű képtárnak is helyet adó Zwinger udvarán.

Georg Milbradt szász miniszterelnök anyagi támogatást ígért a rászorulóknak. „Nem olyan katasztrofális a helyzet, mint volt 2002-ben, a károk nem összevethetőek az akkoriakkal, s jobban felkészültünk. Nem hagyjuk magukra a bajba jutottakat” – közölte a kormányfő.

Víz alatt a híd Csehországban

Rendkívüli állapotot rendelt el hét körzetben a cseh kormány a országot egy hete sújtó árvíz elleni hatékonyabb védekezés érdekében – jelentette be vasárna este Jirí Paroubek kormányfő. A rendkívüli állapot kihirdetése révén a hatóságok többek között korlátozhatják az emberek mozgását azokon a településéken, amelyeknek a kiürítését elrendelték. Az érintett körzetekben tilos a sztrájk, illetve olyan gazdasági tevékenységek végzése, amelyek veszélyeztethetnék a mentési munkálatokat – tette hozzá a kormányfő.

Már legkevesebb hét halálos áldozata és egy eltűntje van a csehországi árvíznek. Egy 6 éves kisfiú, miután vasárnap este a megáradt folyóba esett, eltűnt. Még nem találták meg, de valószínű, hogy megfulladt, s ő lesz a nyolcadik áldozat.

A hétfő reggeli jelentések szerint Észak-Csehországban kritikus helyzet alakult ki, miután az Elba és számos kisebb helyi patak és folyó vízszintje továbbra is emelkedik. A mintegy 120 ezer lakosú Ústí nad Labemben az éjjel víz alá került az egyik Elba-híd, s így a környéket le kellett zárni a forgalom elől, ami hétfő reggel a városi forgalom megbénulásához vezetett, és sok ezer ember csak megkésve jutott el munkahelyére vagy az iskolákba. A városból eddig majdnem 2 ezer embert telepítettek ki, s több száz lakásban megszűnt az áramszolgáltatás, mert a villanyelosztó állomások víz alá kerültek, s ki kellett őket kapcsolni. A megyei elöljáró az egész Ústí nad Labem-i régióban vészhelyzetet hirdetett ki, s elrendelte a városi kórház, valamint az idősek otthonának evakuálását is. A vészhelyzet elrendelése lehetővé teszi a hatóságoknak, hogy a mentési munkálatokba a hadsereget is bevonják.

Az Elba völgyében több mint két tucat gyár leállt, mert a víz veszélyezteti őket, illetve az elöntött utak miatt nehéz őket megközelíteni. Nagyon súlyos a helyzet a dél-morvaországi Breclav környékén is, ahol a helyi települések mintegy 4 ezer lakójának a kitelepítését rendelték el vasárnap este a hatóságok. A reggeli órákig mintegy 1500 ember már elhagyta lakását. Az elhagyott házakat rendőrök és katonák őrzik. A cseh kormány vasárnap éjjeli rendkívüli ülése után bejelentették, hogy a kabinet újabb anyagi segítséget szavazott meg a rászorulóknak.

Megdőlt a ’83-as rekord

Szlovákiában a megáradt folyók többsége a hét végén kicsit megszelídült, helyenként azonban súlyos árveszély, hétfőn délelőttig sem szelídülő áradás fenyeget néhány települést. A legrosszabb a helyzet a döntően magyarok lakta Bodrogközben és az egyik, Mátyusföld peremén fekvő nagyközségben, Nádszegen alakult ki.

Az apadó vagy tetőző folyók partvidékéről hétfőn már nyugodtabb, az ár lassú levonulásáról szóló hírek láttak napvilágot, de egyre aggasztóbb a helyzet a Csallóközt határoló Kis-Duna és az abba csatlakozó Feketevíz torkolata közti szögben, Nádszegen, ahol több mint tizenkét kilométer hosszú, igen kanyargós szakaszon napok óta homokzsákok tízezreivel magasítják a gát koronáját. A hét végén a környékbelieket már közel száz katona segítette, majd miután vasárnap délután Mikulás Dzurinda kormányfő is megtekintette a helyszínt, újabb katonákat és katonai erőgépeket, köztük helikoptert is vezényeltek a térségbe, ahol vasárnap Bugár Béla, a parlament megbízott házelnöke, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke is segédkezett az immár százezernél több homokzsák megtöltésében.

Félő, hogy az egyébként nem nagy, de pillanatnyilag tenger képét mutató Feketevíz átszakítja a gátat. Ha ez bekövetkezik, a falu peremén húzódó utcák házait elönti a víz. Hétfőn délben Nádszegnél a Feketevíz már tetőzött, de a veszély nem hárult el, mert a gáttest az elmúlt napokban szivacsossá lazult. A keleti végeken fekvő bodrogközi folyók közül – noha több folyón van harmadfokú készültség – még hétfőn délelőtt a Latorca jelentette a legnagyobb veszélyt, jóllehet a folyók szabdalta térségben mindenütt súlyos árvízveszély fenyeget. A Latorca már vasárnap megdöntötte az 1983-as „rekordot”, amikor addig példátlanul magas, 936 centiméteres vízállást mértek. Szombaton Besénél megnyitották a térség egyik legnagyobb, 52 millió köbméter víz befogadására alkalmas víztározóját, de hétfőn, amikor a tározóban már közel húszmillió köbméternyi víz állt, a Latorca vízállása még mindig csak néhány centiméterrel volt alacsonyabb.

Dzurinda Nádszegen jelezte: a kormány egyszeri támogatásban részesíti az árvízkárosult települések önkormányzatait, annál is inkább, mert a kormány még a tavalyi árvízkárokat sem rendezte. Sajtóértesülések szerint a biztosítótársaságok az elmúlt napokban úgynevezett „árvíztérképeket” kezdtek készíteni, ami oda vezet majd, hogy a veszélyeztetett területeken akár száz százalékkal is megemelhetik az ingatlanbiztosítás árát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik