Nagyvilág

Moszkva nem segített Huszeinnek

Szergej Ivanov védelmi miniszter kedden cáfolta, hogy az orosz hírszerzés információkat szolgáltatott Szaddám Huszein volt iraki elnök rezsimjének a 2003-as invázió alatt az amerikaiak csapatmozgásairól és haditerveiről.

Ez merő ostobaság. Természetesen semmilyen információt nem adtunk át – jelentette ki Ivanov egy moszkvai sajtóértekezleten, élve a gyanúperrel: az amerikai védelmi tárca azért tette közzé az oroszokat hírbe hozó jelentést, mert „három évvel a háború után Irakban szemlátomást nem úgy alakulnak a dolgok, ahogyan kívánatos lenne, s erről akarták elvonni a figyelmet”.

A Pentagon által a múlt hét végén közzétett jelentés szerint az oroszok akkor az amerikai Középső Parancsnokság katari főhadiszállásának berkeiből is hozzájutottak információkhoz, s a bizalmas adatokat a bagdadi orosz nagykövet továbbította Szaddám Huszeinnek.

Sean McCormack amerikai külügyi szóvivő hétfőn közölte, hogy Condoleezza Rice külügyminiszter még ezen a héten meg akarja vitatni az ügyet orosz kollégájával, Szergej Lavrovval, mégpedig vagy telefonon, vagy egy csütörtökön Berlinben esedékes külügyminiszteri ülésen, amelyen az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) állandó tagjai vesznek részt.

Lavrov előzőleg megjegyezte, hogy hivatalos csatornákon keresztül senki sem fordult tárcájához a témában, s Ivanovhoz hasonlóan feltételezte: politikai indítékok húzódhatnak meg a Pentagon-jelentés közzététele mögött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik