Nagyvilág

Belgrád haladékot kér Ratko Mladics kiadatására

Belgrád haladékot kér Brüsszeltől a srebrenicai népirtásban leginkább felelősnek tartott Ratko Mladics volt boszniai szerb katonai vezető kiadatására, de mivel az első reagálások az EU részéről kedvezőtlenek voltak, az országnak Boris Tadics szerb elnök szerint fel kell készülnie a legrosszabbra.

Boris Tadics szerbiai elnök, Vojislav Kostunica szerbiai miniszterelnök, valamint Vuk Draskovic szerbia-montenegrói külügyminiszter is „diplomáciai offenzívát” indított, hogy az EU április 5-e utánra halassza Mladics kiadatásának határidejét. „Nem tudom, mi lesz a végleges válasz, de azt kell mondanom, hogy az első reagálások kedvezőtlenek” – mondta Tadics a szerbiai állami tévének szerdán késő este adott interjújában.

Az elnök megjegyezte, hogy „a politikában nincs kegyelem, ezért fel kell készülni a legrosszabbra”. Az EU április 5-ig adott határidőt Szerbiának, hogy kiadja a hágai Nemzetközi Törvényszéknek (NT) Ratko Mladicsot. Amennyiben ez nem történik meg, nem folytatódnak a stabilitási és társulási tagságról szóló tárgyalások Szerbia-Montenegróval. Tadics szerint Szerbiának teljesítenie kell az NT iránti kötelezettségeit, még akkor is, ha a hágai bíróság „kétségtelenül elvesztette tekintélyét” a közelmúltban történt esetek miatt.

A szerbiai elnök arra utalt, hogy Hága engedélyezte a nyilvános szerepvállalást a háborús bűncselekményekkel vádolt, hágai perének kezdetét szabadlábon váró Ramus Haradinaj volt koszovói miniszterelnöknek azzal kapcsolatban, hogy a törvényszék börtöncellájában március elején öngyilkos lett Milan Babics néhai horvátországi szerb vezető és a scheveningeni fogdában elhunyt Slobodan Milosevics néhai jugoszláv államfő.

Életfogytig helyett negyven év

A Nemzetközi Bíróság közben felülvizsgálta korábbi döntését, és életfogytiglani börtönbüntetésről negyven év szabadságvesztésre ítélte Milomir Stakics szerb háborús bűnöst, akinek meghatározó szerepe volt az 1992-ben felállított internáló tábor létrehozásában, ahol több mint 1500 boszniai muzulmán és horvát vesztette életét. Stakics volt az egyetlen, akit a hágai Nemzetközi Bíróság délszláv háborúval foglalkozó törvényszéke életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt – írja a BBC.


A fellebbviteli bíróság azonban megállapította, hogy az ítélet nem volt megfelelő. A hágai törvényszék továbbra is fenntartja az ítéletét, mely szerint Stakics az északnyugat-boszniai Prijedo település nem szerb lakosságát üldözte annak érdekében, hogy szerb törvényhatóságot hozzon létre, melyet aztán egy tisztán szerb állam részévé kívánt tenni. Hága ennek ellenére fenntartja a népirtás vádja alól való felmentést is.

A törvényszék szerint a bizonyítékok összecsengenek a bíróság mostani következtetésével, mely szerint Stakics „a kisebbség eltávolítására, nem pedig a kiirtására törekedett.” Elemzők szerint az ítélet megváltoztatásával a most 44 éves Stakics akár több időt is tölthet a börtönben, az életfogytiglani börtönbüntetést ugyanis 20 év után mindig felülvizsgálják, de a negyven évre szóló ítéletre nem vonatkozik ilyen szabály.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik