Nagyvilág

Rumsfeld: a terroristák vesztésre állnak Irakban

Az Egyesült Államok iraki erőinek elsietett kivonása Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter szerint olyan lenne, mintha a II. világháború után visszaadták volna Németországot a náciknak. A Pentagon vezetője az inváziónak, az Iraki Szabadság Művelet kezdetének harmadik évfordulója alkalmából írt cikket a The Washington Post vasárnapi számába.

Úgy ítélte meg, minden ok megvan annak a feltételezésére, hogy az idő előtti amerikai kivonulás után a hátrahagyott űrt Szaddám Huszein volt iraki elnök hívei és a terroristák töltenék be.


“Ha Iraknak ma hátat fordítanánk, az olyan lenne, mintha a II. világháború után visszaadtuk volna Németországot a náciknak, illetve ugyanolyan nagy gyalázat lenne, mintha Kelet-Európa szabadságukat visszanyerő nemzeteit felszólítottuk volna, hogy térjenek vissza a szovjet uralom alá, mivel túl nehéznek tartjuk, vagy nincs türelmünk hozzá, hogy együttműködjünk velük” – ecsetelte a helyzetet a miniszter.


Rumsfeld kiemelte, hogy az irakiak túlnyomó többsége az Egyesült Államok által vezetett koalíció sikerét szeretné, és nem akarja, hogy a szélsőségesek kerekedjenek felül. Naponta az életüket kockáztatják, hogy az országot biztonságosabbá tegyék.


“Vannak ugyan, akiket sosem lehet meggyőzni arról, hogy Irak ügye megéri az áldozatokat, de aki reálisan nézi a világot és a terrorista fenyegetést, csak egy következtetésre juthat: most elszánásra van szükség, nem pedig visszavonulásra” – írta. A cikk szerint a terroristák érzik, hogy vesztésre állnak, és felekezeti viszályt akarnak szítani, arra törekednek, hogy polgárháborút robbantsanak ki. Az erőszakos cselekmények és a provokációk ellenére az irakiak nagy többsége azonban megmutatta, hogy egységes, etnikai viszálytól mentes országot szeretne.


A védelmi miniszter az iraki biztonsági erők sikereiről számolt be. Közölte, hogy a katonai műveleteknek már a háromnegyedében részt vesznek. A műveletek felét már irakiak tervezik és iraki vezetéssel irakiak hajtják végre.


George Bush amerikai elnök szokásos hét végi rádióbeszédében ugyancsak határozottan elutasította az idő előtti kivonulást, amely szavai szerint nem hozna sem békét, sem tisztességet, sem pedig biztonságot. Az elnök leszögezte, hogy az amerikai kormány továbbra is elszánt arra, hogy legyőzze a terroristákat Irakban.


“Nem érjük be kevesebbel, mint a teljes győzelem” – mondta.
Az Egyesült Államokban szombaton több helyen voltak tüntetések az évforduló alkalmából. A legnagyobb megmozdulást Chicagóban rendezték: az esti órákban a rendőrség adatai szerint hétezren vettek részt a belvárosi nagygyűlésen. Az egyik transzparens a tavaly nyári Katrina hurrikánra célozva Bush elnököt “ötös erősségű katasztrófának” nevezte. A New York-i megmozdulásnak néhány száz résztvevője volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik