Nagyvilág

Átneveznék az uniós alkotmányt

A népszavazáson megbukott alkotmányt „intézményi szerződés" néven próbálná újra eladni Párizs és Berlin 2007-ben.

Németország és Franciaország 2007-ben megpróbálkozna a két országban is „lenépszavazott” uniós alkotmány újraélesztésével, méghozzá úgy, hogy átneveznék. Az ötlet, ami felmerült, írja a Financial Times, az „intézményes szerződés” volna, utalva rá, hogy az alkotmány és az érvényes szerződések közti fő különbség az uniós intézményi rend modernizálása.

Sok kritikus szerint az egyik fő oka az alkotmány bukásának az volt, hogy grandiózus neve – meglehetősen konzervatív tartalma ellenére – riadalmat keltett euroszkeptikus körökben és népszavazások sorozatához vezetett, csaknem elkerülhetetlenné téve, hogy valamelyik országban megbukjon. De a tagállamok vezetői közt továbbra is konszenzus van arról, hogy az EU a jelenlegi intézményi szabályokkal nem működhet hosszú ideig, és az alkotmánynak legalább részeit meg kell menteni.

Franciaország inkább ez utóbbit akarja, abban a reményben, hogy akkor nem kell új népszavazást tartani, míg Németország az egész dokumentumot meg akarja menteni, amikor 2007-ben átveszi az EU soros elnökségét. Érdekes egyébként, hogy egy múlt heti Eurobarometer-felmérés szerint a franciák többsége támogatná egy uniós alkotmány életbelépését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik