Nagyvilág

Ellentétes reakciók Milosevics halálhírére

Szombaton 64 éves korában meghalt Slobodan Milosevics. Vezető politikusok sajnálják, hogy ítélethirdetés előtt elhunyt a volt jugoszláv elnök. Sokan azonban örültek a hírnek.

Az AP képén a srebrenicai mészárlás egyik túlélője ujjong a Srebrenicai Nők Szövetségének tuzlai épületében, amint meghallja Milosevics halálhírét. A háborús és emberiesség elleni bűnökkel, valamint népirtással vádolt, az 1990-es évek balkáni háborúi fő felelősének tartott Milosevicset az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék börtönében érte el a halál.

A falakat a Srebrenicában eltűntek fényképei borítják. Az 1992 és 1995 közötti boszniai háború legnagyobb vérengzése Srebrenicában történt, ahol a szerbek 1995. július 11-én legkevesebb 7000 muzulmán férfit és fiút mészároltak le.

“Idő előtt ment el”

A nemzetközi élet számos jelenlegi és egykori vezető politikusa sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Milosevic még az előtt halt meg, hogy Nemzetközi Törvényszék (NT) ítéletet hirdetett volna perében. Ezt a véleményt osztotta Javier Solana, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Jack Straw brit külügyminiszter, Ursula Plassnik, a soros EU-elnök Ausztria külügyminisztere, Milan Kucan volt szlovén elnök, Carla Del Ponte főügyész, Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár és Richard Holbrooke, az amerikai kormányzat egykori balkáni főtárgyalója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik