Nagyvilág

Moszkvai piaccsarnok-tragédia: eddig 56 halott

Eddig 57 halálos áldozata és 32 sérültje van a moszkvai piaccsarnok tetőszerkezete csütörtöki beomlásának Az orosz hatóságok szerint egy egyre kevesebb a remény arra, hogy a mentőosztagok túlélőkre bukkanjanak a romok alatt.

Mint a rendkívüli ügyek orosz minisztériumának szóvivője pénteken közölte, az áldozatok, akik a piaccsarnok hótól túlterhelt, leomlott födémszerkezete alatt lelték halálukat, feltehetően valamennyien a volt kaukázusi és közép-ázsiai szovjet köztársaságból származók voltak, akik munka reményében Moszkvába özönlöttek.

Jurij Luzskov moszkvai polgármester csütörtök késő este azt mondta, hogy alig van olyan hely, amelyet a mentőcsapatok ne kutattak volna át. A városközponttól keletre fekvő piac vasbeton teteje csütörtökön, helyi idő szerint hajnali öt óra után omlott le.

A több mint kétezer négyzetméteres területen nemcsak a kupola, hanem a falak egy része is összeomlott, minden valószínűség szerint túlterhelés, valószínűleg az utóbbi napokban hullott hó miatt. A katasztrófa idején mintegy 100-150 személy tartózkodhatott a csarnokban, de nem tudni, hogy közülük hányan tudták saját lábukon elhagyni a piacot. A romok eltakarítása a hatóságok szerint még mintegy öt napot vehet igénybe.

A kivezényelt romeltakarítók az éjszaka folyamán hozzákezdtek a beomlott hatalmas acéltető szétdarabolásához és darabonként történő elszállításához. Ugyancsak az éjszaka folyamán megkezdődött a halottak azonosítása. Az áldozatok többsége kaukázusi vagy közép-ázsiai kereskedő, illetve vendégmunkás volt. A hatóságok vizsgálják azt a lehetőséget is, hogy konstrukciós hiba okozhatta a katasztrófát. 

A hatóságok vizsgálják azt a lehetőséget is, hogy konstrukciós hiba okozhatta a katasztrófát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik