Nagyvilág

Washington megbotránkozott az ellenkarikatúra-pályázaton

Megbotránkozott az amerikai kormányzat azon, hogy Iránban a holokausztról szóló karikatúrapályázatot indítanak. Washington Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnököt tette felelőssé.

Sean McCormack amerikai külügyminisztériumi szóvivő Washingtonban újságíróknak nyilatkozva botrányosnak nevezte az iráni pályázatot. McCormack szerint a kezdeményezést közvetlenül az iráni elnök sugalmazta, aki tavaly decemberben mítosznak nevezte a nácik által a második világháború alatt a zsidókkal szemben elkövetett népirtást.

Egyszerűen botrányos minden olyan kísérlet, amellyel a holokauszt jelentette borzalmakon próbálnak valamilyen módon gúnyolódni – hangoztatta a szóvivő.

Az ellenkarikatúra-pályázat megindítását a legjelentősebb iráni újság, a konzervatív Hamsahri jelentette be hétfőn. A lap egyik vezetője szerint a kezdeményezés méltó válasz azoknak az európai lapoknak, amelyek azt hangoztatják, hogy a prófétát ábrázoló karikatúrákat a véleménynyilvánítás szabadsága nevében közölték. A teheráni lap közölte, hogy arannyal jutalmazzák a 12 legjobbnak ítélt rajzolót – épp annyit tehát, ahány Mohamed-karikatúrát tavaly szeptemberben közölt a dán konzervatív Jyllands-Posten.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik