Nagyvilág

Finnország is megnyitja munkaerőpiacát?

Finnország napirenden tartja, hogy feloldaná az Európai Unióhoz nemrég csatlakozott közép- és kelet-európai országok munkavállalóit sújtó korlátozásokat.

Vasárnap Drezdában a magyar államfő szűkebb környezetéből szivárgott ki a hír, miután a szász tartományi székhelyen találkozott Tarja Halonen finn és Sólyom László magyar elnök. A két államfő további öt európai államfő társaságában kötetlen jellegű eszmecserén vitatta meg az európai identitás, az európai jövő kérdését, vagy azt, hogy mi Európa haszna a polgárok mindennapjaiban.

Portugáliából is olyan jelzések érkeznek, hogy nem zárkóznak el a korlátozások feloldása elől, de Jorge Sampaio, hivatalából távozó portugál elnök Drezdában nem kívánt a kormány nevében nyilatkozni.

Finnországgal és Portugáliával együtt öt ország biztosítaná a szabad munkavállalást az új tagállamoknak: az Egyesült Királyság, Írország és Svédország kezdettől fogva a szabad munkavállalás elvét vallotta. Lehetséges, hogy Spanyolország és Belgium is csatlakozik ehhez a körhöz, míg a többiek maximum hét évig akarják korlátozni a közép- és kelet-európai munkaerő beáramlását. Különösen Németország és Ausztria merev a kérdésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik