Nagyvilág

Lelőttek egy papot Törökországban

Trabzon városában egy ismeretlen tettes vasárnap agyonlőtt egy katolikus papot, amikor az kilépett a helyi Szent Anna templomból.

A Fekete-tenger partján fekvő Trabzon városában – szemtanúk szerint egy tizenéves suhanc – lelőtt egy katolikus papot. A helyi hatóság szóvivője nem kívánt állást foglalni azzal kapcsolatban, vajon a gyilkosság összefüggésben áll-e a Mohamed prófétáról közölt európai karikatúrákkal, illetve az ennek nyomán az iszlám vallású országokban támadt felháborodással.

A hétvégén Isztambulban mintegy 2000 síita tüntetett a próféta meggyalázása ellen. A demonstráció résztvevői felgyújtottak egy bábut, amely Anders Fogh Rasmussen dán kormányfőt ábrázolta. Plakátjaikon többek között ez állt: Jézus szégyelli magát miattatok.

Mintegy 300 török ultranacionalista vonult vasárnap Dánia isztambuli konzulátusa elé, hogy tiltakozzon a Mohamed prófétáról közölt gúnyrajzok ellen. A tömeg, amelyet rendőrök nem engedtek a konzulátus közvetlen közelébe, tojásokkal dobálta meg a képviselet épületét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik