Nagyvilág

Erőszak: egyenes út a prostitúcióhoz

A 16 és 67 év közötti nők legalább 30-35 százaléka egyszer fizikai vagy szexuális erőszak áldozatává válik, a nőket fenyegető erőszak elkövetője pedig általában családtag vagy élettárs – áll egy uniós tanulmányban.

Maria Carlshamre svéd képviselő saját kezdeményezésű jelentését csütörtökön a brüsszeli plenáris ülésén 545-13-56 arányban fogadta el az Európai Parlament. A nők elleni erőszakkal foglalkozó szöveg szerint “a férfiak által nőkkel szemben elkövetett erőszak fontos tényező abban, hogy a nők és a lányok szexuális és egyéb célú emberkereskedelem és prostitúció áldozatává válnak”.

A jelentésben az áll, hogy “kutatások szerint a prostituált nők 65-90 százaléka már gyermekkorában vagy valamikor később szexuális bántalmazás áldozatává vált”, az anyákkal szemben elkövetett erőszak pedig “hosszú távon negatívan befolyásolja gyermekeik érzelmi és szellemi egészségét”.

A képviselők többek között azt szeretnék, hogy a tagállamok a nők elleni erőszakot tekintsék az emberi jogoknak “az egyenlőtlen nemi erőviszonyokból fakadó” megsértésének. A parlament azt is kéri a tagállamoktól, hogy tekintsék bűncselekménynek a házasságon belül elkövetett nemi erőszakot, és ne fogadják el enyhítő körülményként a kulturális szokásokra történő hivatkozást például a nők nemi szervének megcsonkítása, illetve a “becsületbeli gyilkosságok” esetében. A képviselők szerint szükség van arra is, hogy a tagországok “dolgozzanak ki a közvélemény érzékenységét fokozó és tájékoztató programokat a családon belül elkövetett erőszakról”.

Jelentést fogadott el az EP a nők és férfiak közötti egyenlőségről is. Eszerint a parlament növelné a nők szerepét a döntéshozó testületekben, és megkönnyítené a nők foglalkoztatását is. A jelentés kéri a tagállamoktól, hogy biztosítsák, “a nyugdíjkonstrukciók ne alkalmazzanak hátrányos megkülönböztetést a nőkkel szemben”, “oktatási rendszerükben ösztönözzék a fiatal nőket arra, hogy a nem hagyományos területeken folytassanak tanulmányokat”. A képviselők intézkedéseket sürgetnek a nők munkavállalásának és magánéletének összeegyeztethetősége érdekében is, “például gyermek-, idős-, és eltartott gondozási lehetőségek biztosításával, és rugalmasabb munkafeltételek kidolgozásával”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik