Nagyvilág

TV-csatornát indított a Hamasz

A palesztin militáns csoport saját televíziós csatornát indított al-Akszsa néven. A tervek szerint a Hamasz így is erősítené pozíciót a palesztin területeken a január 25-re kitűzött törvényhozási választások előtt – írja a BBC.

A Gázai székhelyű csatorna politikai és szociális programokat sugározna. A szervezet szeretne minél szélesebb körben elérhetővé tenni a műsort, és abban reménykedik, hogy rövidesen szatelliten is fogható lesz. A csatorna elindítása a BBC szerint egyértelműen rámutat, hogy a Hamasz pozíció egyre erősödnek, és a militáns csoport egyre nagyobb veszélyt jelent az egy évtizede uralmon lévő Fatahra a választásokon.

A szervezet képviselője szerint a csatorna 3-6 hónapig próbaüzemmódban működik. A hivatalos beszámolók szerint a szervezet a palesztinoknak és a világnak szóló üzenetét szeretné ezáltal közzétenni. Az első vasárnapi adás során fél órán keresztül a Koránból olvastak fel, de a szervezet reményei szerint az elkövetkező hónapokban híreket és dokumentumfilmeket is sugároznának.

A Hamasz már rendelkezik egy rádióállomással, amely ellen 18 hónapja izraeli helikopterek rakétatámadást intéztek. A szervezet egyelőre még nem hozta nyilvánosságra televíziós csatornájának a székhelyét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik