Nagyvilág

Ötvenen haltak meg egy iraki merényletben

Huszein imám mauzóleumának bejárata közelében öngyilkos merénylő robbantotta fel magát Kerbelában. A még nem végleges összesítés szerint ötven ember halálát okozta, a sebesültek száma hatvan körül van.

A Bagdadtól délre fekvő síita város rendőrségének közlése szerint a merénylő robbanó övet viselt. Az áldozatok között irániak is vannak, mivel a sírhelyhez külföldről is sok síita zarándok érkezik. A közszolgálati televízió a műsorát félbeszakítva egyenes adásban közvetíti a mentést. A lakosokat felszólították a véradásra. A sebesültek között soknak rendkívül súlyos az állapota.

Kerbela – ahol Mohamed unokáját, Huszein imámot 680-ban megölték – a két legfontosabb síita város egyike. A merénylők általában megkímélik, de 2004 márciusában egy összehangolt robbantássorozatban mintegy száz embert megöltek a városban.

Két nap alatt ez a második súlyos merénylet, amellyel a parlamenti választásokon minden bizonnyal győztes síitákat vették célba. Szerdán Modadíja város temetőjében öltek meg 37 embert a terroristák. A választás eredményét várhatóan négy napon belül hirdetik ki hivatalosan.


Közben egy öngyilkos merénylő megölt legalább 31 embert, és megsebesített további harmincat csütörtökön a nyugat-iraki Ramádi városában is. A merénylő rendőr- és katonai újoncok tömegében robbantotta fel magát – közölte egy kórházi forrás. “A ramádi általános kórházba 31 holttestet és 30 sebesültet szállítottak be” – közölte Mahmúd al-Vaiz orvos.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik