Nagyvilág

Szélsőséges szervezetek ellen a vajdasági parlament

Szélsőséges és újnáci szervezetek betiltását kérte a szerb hatóságoktól keddi ülésén elfogadott határozatában a vajdasági parlament, javasolva a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) tevékenységének korlátozását.

A parlament eltanácsolta a politikai vezetőket az olyan rendezvényeken való részvételtől, mint amilyen a vajdasági magyar háborús veteránok összejövetele. A tartományi koalíciós partnerek, pontosabban a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) és a többi szerb párt között komoly vita bontakozott ki arról, hogy mely szélsőséges szervezeteket kell betiltani, és pellengérre kell-e állítani a második világháborús magyar veteránok találkozóit.

Kompromisszumos döntés

A valódi törvényhozói jogosítványokkal nem rendelkező vajdasági parlament kompromisszumos állásfoglalásában kérte a szerbiai kormánytól és az illetékes hatóságoktól, hogy tiltsanak be négy, Szerbiában tevékenykedő rasszista és neonáci szervezetet és az Obraz nevű szerb ultranacionalista csoportot. A HVIM-mel kapcsolatosan állásfoglalásában a parlament úgy fogalmazott: meg kell akadályozni e “nem hivatalos társadalmi csoport olyan tevékenységét, amely sérti Szerbia integritását és a polgárok nemzeti érzelmeit”.

Bár a vajdasági magyar honvédtalálkozókat nem említi nevén a dokumentum, eltanácsolja a közéleti személyiségeket és politikusokat attól, hogy “olyan katonai alakulatok gyülekezetein” vegyenek részt, “amelyek a második világháborúban szorosan együttműködtek a fasiszta megszálló erőkkel vagy azok szerves részei voltak”.

A VMSZ szemszögéből problematikus az utóbbi állásfoglalás, hiszen a november 12-én, Szabadkán tartott második honvédtalálkozón a párt hivatalosan képviseltette magát: az eseményen a párt két alelnöke, Kern Imre és Dudás Károly is beszédet mondott.

Szakítópróba

A Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) élesen bírálta a VMSZ-t, amiért belement az alkuba, és közleményben szólította fel a parlamentet: ne riogassa a vajdasági magyarokat, ne korlátozza őket a szabad véleménynyilvánításban. Kern Imre az MTI-nek nyilatkozva elismerte: a parlamenti állásfoglalás “szakítópróbája” volt a tartományi koalíciónak; a VMSZ-nek bele kellett mennie olyan kompromisszumba, amely nem igazán volt ínyére.

Kern szerint a VMSZ nem ért egyet a HVIM olyan rendezvényeivel, amelyeken határmódosításra vonatkozó utalások hangzanak el, és a szerbeket nemzeti érzelmeiben sértő dolgok történnek. A honvédtalálkozókkal kapcsolatban Kern Imre azt mondta: a pártnak továbbra is az a véleménye, hogy a magyar háborús veteránok nem önszántukból vonultak be a honvédségbe, nem követtek el háborús bűncselekményeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik