Nagyvilág

Barroso: még van esély a megegyezésre

A jövő héten megállapodás születhet az uniós költségvetésről, de a heves vitában mindenkinek engedményeket kell tennie – hangoztatta Londonban José Manuel Barroso, miután megbeszélést folytatott Tony Blair brit kormányfővel, az unió soros elnökével.

Reményét fejezte ki, hogy Nagy-Britannia a jövő héten az uniós költségvetés javított változatával áll elő, amivel feloldható lesz a jelenlegi patthelyzet. Barroso a miniszterelnök Downing Street-i hivatalából távozóban hangoztatta: szerinte még mindig van esély a megegyezésre.

A bizottság elnöke, aki a hét elején elfogadhatatlannak minősítette a brit költségvetési javaslatot, pénteken már sokkal derűlátóbb volt. “Ha azt szeretnénk, hogy nagy, versenyképes és nyitott Európánk legyen, ahhoz az kell, hogy befektessünk Európába” – hangoztatta.

Közölte, hogy további javaslatok lesznek, amelyek már a jó irányban tett kezdeményezések. Úgy vélekedett, hogy biztosan lesz megoldás. Tony Blair pénteken újabb európai vezetőkkel folytatott megbeszélést a költségvetésről. Találkozott Berti Ahern ír kormányfővel, aki azt a francia követelést támogatta, hogy 2014-ig nem kell változtatni a mezőgazdasági támogatások jelenlegi rendszerén.

A brit miniszterelnök telefonon beszélt Jean-Claude Juncker luxembourgi, valamint Guy Verhofstadt belga kollégájával. A tervek szerint további megbeszélések várhatók a görög, a spanyol és az osztrák kormányfővel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik