Nagyvilág

Oroszlánokkal is kínozták az iraki foglyokat?

Két, az amerikaiak fogságából szabadult iraki üzletember szerint oroszlánketrecbe tuszkolták, majd kirántották őket amerikai katonák Bagdadban.

A két egykori fogoly, Tahe Mohammed Szabbar és Serzád Kamal Kálid hétfőn Washingtonban nyilatkozott erről, azt állítva: mindkettejüket vallatták oroszlánokkal 2003-ban Bagdadban.

Egyikük beszámolója szerint a katonák betuszkolták őt egy oroszlánketrecbe, majd amikor az állatok megindultak felé, visszarántották a nyíláson. Ezt többször megismételték. “Annyira megrémültem, hogy elvesztettem az eszméletemet” – emlékezett Szabbar. Az amerikai hadsereg egyik szóvivője kijelentette: soha nem hallott arról, hogy oroszlánokkal rémítgették volna a foglyokat.

“Minden, foglyokkal kapcsolatos visszaélési vádat komolyan veszünk. De szokatlannak tűnik, hogy három év vizsgálatai után most merül fel először ez (a vád)” – mondta a szóvivő, Paul Boyce.

A két iraki férfi azért utazott az Egyesült Államokba, hogy széles körben ismertessék azt a vádiratot, amelyet a Polgári Szabadságjogok Amerikai Uniója és a Human Rights First jogvédő szervezetek nyújtottak be a nevükben Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter és a hadsereg más magas rangú tisztségviselői ellen.

A márciusban beterjesztett, majd a szövetségi bíróság elé utalt vádirat többek között szexuális visszaélésekről, színlelt kivégzésekről, víz- és élelem-megvonásról, elektromos sokkolásról szól. Oroszlánokkal való kínzás nem szerepel benne. “Azzal fenyegettek, hogy ha nem vallok, betesznek a ketrecbe” – mondta Tahe Mohemmed Szabar.

Szavai szerint egyfolytában arról kérdezték, hogy hol rejtőzik Szaddám Huszein volt iraki diktátor és hogy vannak-e tömegpusztító fegyverek Irakban. “Nevettem, azt hittem, viccelnek” – folytatta.

Amikor nevetett, tovább verték és aztán belökték a ketrecbe tanúvallomása szerint. Több mit négyszáz ügyben indult vizsgálat az amerikai hadseregben foglyokkal szemben elkövetett visszaélések vádjával, többek között a széles körben ismertté vált Abu Graib-i fényképek alapján.

A vizsgálatoknak közel kétharmada már lezárult, és ezek háromnegyedénél bűnös kötelességszegést állapítottak meg a katonák részéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik