Nagyvilág

Meghalt egy férfi a franciaországi zavargásokban

Belehalt sérüléseibe a franciaországi zavargások egy 61 éves áldozata - jelentette be a férfi özvegye, miután fogadta őt Nicolas Sarkozy belügyminiszter.

Jean-Jacques Le Chenadec Párizs Stains nevű északi elővárosában lakóháza tövében egy szomszéddal beszélgetett pénteken, amikor megütötte egy fiatalember. Ő az első bejelentett halálos áldozata az október 27-e óta tartó zavargásoknak. A zavargások során több olyan támadás, főleg gyújtogatás történt a legkülönbözőbb helyeken, amelyben embereknek éppen hogy csak sikerült megmenekülniük az életveszélyből.

“A támadó egy másik személlyel együtt odajött hozzánk, és megkérdezte, miről beszélünk. Mondtuk, hogy az autóinkról. Ekkor ököllel megütötte Jean-Jacques-ot, aki ettől hanyatt vágódott” – számolt be a szomszéd. “(A támadó) az arcát a csuklyájába rejtve jött oda hozzánk, a fejét pedig lehajtotta, mint egy aggastyán. Előre ki volt tervelve” – tette hozzá.

Az áldozat özvegye, elmondása szerint kérte a belügyminisztert, hogy büntessék meg a támadás felelőseit. A miniszter “megígérte, hogy megtesz minden tőle telhetőt” – mondta az asszony.

Előállítások országszerte


A zavargások másfél héttel ezelőtt kezdődtek a többségében afrikai bevándorlók által lakott Clichy-sous-Bois-ban, miután a rendőrség által betörés miatt üldözött két fiatalt halálos áramütés ért egy trafóházban, ahol menedéket kerestek. A hivatalos szervek tagadják, hogy üldözték volna a három fiatalt, akik közül kettő életét vesztette, társukat pedig súlyos állapotban szállították kórházba. 

A zavargások 11 napja alatt 3500 járműt gyújtottak fel, és több mint 800 személyt állítottak elő.


Kijárási tilalom La Raincy-ben


Hétfő estétől kijárási tilalmat rendeltek el a Párizs körzetében fekvő La Raincy városában. A zavargások október 27-i kitörése óta ez az első ilyen jellegű intézkedés Franciaországban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik