Nagyvilág

Tizenegy halott az amszterdami repülőtértűzben

Az amszterdami repülőtér fogdájában csütörtökre virradóra keletkezett tűzben a halálos áldozatok mind kiutasításra váró őrizetesek voltak.

Schipol polgármestere a rendőrség, a tűzoltóság és az igazságügy-minisztérium képviselőinek közös csütörtöki sajtóértekezletén kiderült, hogy a halálos áldozatok valamennyien kiutasításra váró őrizetesek voltak, főleg drogfutárok és illegális bevándorlók. A kórházba szállított sebesültek között tűzoltók és rendőrök is vannak. A holland hatóságok egyelőre nem közölték a halottak és a sebesültek nemzetiségét. Az épületnek abban a részén, ahol a tűz eddig kiderítetlen okból kiütött, 43-an tartózkodtak. A fogdában összesen mintegy 350 személyt őriztek.

A kiégett cellákban lakókat áttelepítették más cellákba, illetve többeket egy közeli börtönbe szállítottak. A tűz nem sokkal éjfél után keletkezett, és csak órákkal később sikerült megfékezni.

A polgármester független vizsgálatot ígért az ügyben. Közben a hollandiai Radio 1 közszolgálati rádió megszólaltatta a tűz egyik túlélőjét, aki szerint az őrök először nem vették komolyan a bezártak segélykiáltásait és dörömbölését és késve láttak neki a mentésnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik