Külföld

Logisztikai rémálom Pakisztánban

admin
admin

2005. 10. 20. 16:05

Rosszabb a helyzet, mint a cunami után: késnek a segélyek, a járványveszély egyre nő a földrengés sújtotta térségben. Az ENSZ illetékesei megkongatták a vészharangot: a gyorsabb és hatékonyabb segítség hiánya újabb katasztrófát okozhat.

További nemzetközi összefogást sürget a földrengés miatt hajléktalanná vált közel hárommillió ember megsegítéséért Kofi Annan ENSZ-főtitkár. Az eddig ígért több mint 300 millió dolláros segítségből mindössze 86 millió érkezett a térségbe, a késlekedés pedig a katasztrófa újabb hullámát indíthatja el, hangoztatta az ENSZ első embere, aki segélykonferenciát hívott össze a következő hétre Genfbe- számolt be a BBC.

Az ENSZ segélyezési főmegbízottja, Jan Egeland Iszlámábádban azt mondta, hogy miközben emberek millióit kell életben tartani, a humanitárius célokra szánt alap többszáz millió dollárral alulfinanszírozott. Bizonyos körzetekben teljesen összeomlottak a közművek, a szolgáltatások és az egészségügy. 

A főmegbízott szerint az 1940-es berlini blokád idején alkalmazott módszer lehet egyedül eredményes, amikor a szövetségesek repülőgépről szétszórt túlélőcsomagokkal igyekeztek javítani a kommunista csapatok által körülzárt városrész lakóinak életkörülményein. Az első NATO-gép kedden indult el Törökországból, hogy légi úton enyhítsen a földrengés sújtotta övezet szükségletein. A következő néhány hét alatt sátrak és egyéb életmentő felszerelések tízezreit tervezik ily módon eljuttatni Kasmír Pakisztánhoz tartozó részeibe.

Még a tél előtt

A segélyek célba juttatása mellett elengedhetetlen lenne a hajlék nélkül maradt emberek és a sebesültek kimenekítése a régióból még a tél beállta előtt. „Ami eddig történt, az nem elég. Ilyen logisztikai rémálommal korábban még soha nem kellett szembesülnünk. Azt hittük, nincs rosszabb annál, mint amit a cunami után tapasztaltunk. Ez azonban rosszabb”– fogalmazott a nemzetközi szervezet humanitárius akcióinak főigazgató.

Komoly veszélyt jelent a járványok, elsősorban a tetanusz terjedése is. A WHO munkatársai igyekeznek minél több védőoltást beadni az elsősorban sebfertőzésből eredő súlyos – rágóizomgörcs vagy szájzár néven is ismert – betegség gyógyítása – megelőzése érdekében. A tetanuszfertőzések megelőzése közegészségügyi feladat, s teljességgel megoldható az idejében adott védőoltásokkal – hangsúlyozta a pakisztáni megbetegedésekkel kapcsolatban csütörtökön Chris Black, a WHO szóvivője a pakisztáni fővárosban, Iszlámábádban. Az ENSZ szakosított szervezete szerdán jelentette be, hogy 48 órán belül százezer adag tetanusz elleni vakcinát juttat el a természeti katasztrófa sújtotta területekre.

Az október 8-i földrengésben a legfrissebb adatok szerint 53 ezren vesztették életüket és 3,3 millióan váltak hajléktalanná Pakisztán északi részén, illetve Kasmírban. A Richter-skála szerinti 7,6-os erősségű földmozgás következtében a térségben 1,1 millió ember veszítette el az állását.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CAIRO, EGYPT - July 28: The Pyramids of Giza at dusk on July 28, 2015 in  Cairo,  Egypt. Giza pyramid complex bordering what is now El Giza, Egypt. It is the oldest of the Seven Wonders of the Ancient World, and the only one to remain largely intact. The pyramids are lit as part of the evening sound and light show. (Photo by David Degner/Getty Images).
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.