Nagyvilág

Elindult a magyar mentőcsapat

A Baptista Szeretetszolgálat csapata vasárnap este elindult Pakisztánba. Rajtuk kívül az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Magyar Speciális Mentők, valamint a Főnix Speciális Mentők kutató-mentő csoportok indulnak a földrengés helyszínére.

A Baptista Szeretetszolgálat Pavelcze László vezette tíztagú mentőalakulata két mentőkutyával és a szükséges mentőfelszerelésekkel, – többszöri átszállással Münchenen és Dubain keresztül – várhatóan kedd hajnalban érkezik meg a pakisztáni Pesavarba – olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményükben.

Pavelcze László, a Baptista Szeretetszolgálat és a Magyar Speciális Mentők közös csoportjának vezetője vasárnap délután azt mondta: két tonna felszerelést visznek magukkal, részben az önellátáshoz, részben a mentéshez szükséges eszközöket.

Bessenyei Péter, a Főnix Speciális Mentők csoportjának vezetője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy 12-15 tagú csoportjukban négy orvos – kézsebész, traumatológus, mentőorvos – utazik, továbbá két kisegítő mentőápoló, technikai személyzet és négy kutyás mentő; a kutyások között szlovákok is lesznek.

Hozzátette: a létszám a repülőjegy árától függően változhat, valószínűleg hétfő délután indulnak a katasztrófa helyszínére. A helyi képviselet mondja meg, mire van szüksége, az orvosok vagy a területen, vagy a helyi kórházban segítenek, vagy a kiesett orvosokat pótolják, a kutyások a munkálatoknál segédkeznek – mondta.

Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője elmondta: az OKF 12 tagú mentőcsapatot küld Pakisztánba, négyen egészségügyi, nyolcan műszaki mentésre, személykeresésre kiképzett szakemberek lesznek. Az állami finanszírozású, 10-12 millió forintba kerülő kutató-mentő csoport kutyákat is visz a romok alá szorult életben maradottak és halottak keresésére. A csoport várhatóan a jövő hét elején indulhat Pakisztánba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik