Nagyvilág

Öngyilkos merénylők Balin

A legfrissebb információk szerint huszonhatan, köztük több külföldi vesztette életét és legalább félszázan megsebesültek az indonéziai Bali szigetén két üdülőparadicsomban történt robbanásokban. A pokolgépes merényletet valószínűleg három öngyilkos merénylő hajtotta végre. A szigeten azóta megerősítrették a biztonsági készültséget.

Nem szerepel magyar név a Bali szigetén elkövetett robbantásos merényletek halottainak és sebesültjeinek névjegyzékén – közölte vasárnap Busztin György jakartai magyar nagykövet. A holttesteket fogadó és a sérülteket ápoló kórházak eljuttatták a szombati merényletsorozat halottainak és sérültjeinek névjegyzékét a diplomáciai képviseleteknek.


Susilo Bambang Yudhoyono indonéz elnök bűncselekménynek minősítve elítélte a robbantássorozatot. Az államfő a detonációk helyszínére, Kutába és Jimbaran Beachre utazik – idézte az elnöki szóvivőt az El Shinta indonéz rádió.

Ansyaad Mbai vezérőrnagy, a terrorellenes küzdelem egyik magas rangú tisztségviselője közölte, hogy a detonációsorozat “nyilvánvalóan terroristák műve volt; a rendőrség utóbb megerősítette az információt. Estére összehívták a rendőrség, a hadsereg és a titkosszolgálatok vezetőit a jakartai Halim katonai repülőtérre.

A tizenkilenc halottról kórházi források számoltak be, az indonéz külügyi szóvivő kettő és kilenc közé tette a halálos áldozatok számát. A Metro indonéz televízió úgy értesült, hogy a sebesültek többsége külföldi, kórházi források legkevesebb 35 külföldi sérültről tudnak. Vasárnapra a hivatalos adatok huszonötre módosították a halálos áldozatok számát.

A Metro televízió beszámolója szerint az első robbanás Jimbaran Beach nyaralóhely egyik éttermének kerthelyiségében történt: egyes források szerint több detonáció is követte egymást. Egy szemtanú az El Shinta rádiónak úgy nyilatkozott, hogy összesen több mint harminc halottat és sebesült áldozatot látott Jimbaranban, hozzátéve, nyolc holttestet számolt össze, négyen közülük külföldiek voltak. Egy közeli kórházban – melynek halottasházába nyolc tetemet szállítottak be – elmondták, hogy néhány áldozat fejét leszakította a detonáció.

Tíz perccel később a 30 kilométernyire fekvő Kuta belvárosának üzletekkel szegélyezett sétálóutcáján következett be robbanás, szintén egy étteremben, melyet zsúfolásig megtöltöttek a vacsorára betért helyi és külföldi vendégek. A háromszintes épület súlyosan megrongálódott a robbanásban – jelentette az El Shinta rádió.

Busztin György jakartai magyar nagykövet elmondta: a helyi hatóságok alighanem csak sok óra elmúltával tudnak tájékoztatást adni a külképviseleteknek az áldozatok kilétéről. A magyar turisták szempontjából a jelenlegi időszak nem kimondott szezonja az indonéziai üdülésnek, bár évente több ezer magyar látogat az országba – fűzte hozzá.

Három éve, 2002. október 12-én Kuta Beachen egy éjszakai klubot robbantottak fel a terroristák, akkor 202 ember vesztette életét, főként külföldi (ausztrál) turisták. Az akkori merényletet az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló Jemaah Islamiyah regionális terrorcsoportnak tulajdonították.

Kuta Beach az egyik legrégebbi, leghíresebb és a külföldiek által talán a legkeresettebb tengerparti része a szigetnek, ahol üzletek, éttermek, bárok és más szórakozóhelyek ezrei találhatóak.

Az Egyesült Államok, Ausztrália és más országok idén már többször figyelmeztettek indonéziai merényletek veszélyére. Az indonéz államfő legutóbb augusztus végén hívta fel a figyelmet arra, hogy két hónapon belül terrortámadás várható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik