Nagyvilág

Észak-Korea mégsem adja fel atomfegyver-programját

Hétfőn felállva tapsoltak az észak-koreai diplomaták, miután lemondtak minden atomkutatási programjukról. A megállapodást ugyanakkor beárnyékolja Kim Kye-gwan külügyminiszter bejelentése.

Észak-Korea csak akkor mond le atomfegyver-programjáról, ha az Egyesült Államok könnyűvizes reaktorokat szállít Phenjanba – jelentette ki hétfőn Kim Kye-gwan.


Ezzel visszakozni látszik a tegnapi sikeres megállapodás, amelyben az észak-koreai tárgyalócsoport feladta minden atomkutatással kapcsolatos tervét. Cserébe az Egyesült Államok kijelentette, hogy nem áll szándékában megtámadni a kommunista országot, továbbá segélyt és elektromos áramot szállít az országnak. Írásban rögzítették azt is, hogy a washingtoni kormányzat nem tárol atomfegyvert a koreai félszigeten.

A megállapodást a két véve tartó tárgyalássorozat negyedik fordulójában sikerült elérni. A kínai külügyminiszter-helyettes, Wu Dawei, szerint a három éve tartó konfliktus legnagyobb eredménye a mostani. Mohammad el Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség igazgatója szerint pedig a ENSZ ellenőreinek „a lehető leghamarabb” vissza kell térniük az országba. Ez is jelzi, hogy számos kulcsfontosságú kérdést nem sikerült a tárgyalásokon megoldani. Christopher Hill, az amerikai tárgyalócsoport vezetője szerint „most kell megragadni a pillanatot”, hozzátéve: a phenjani vezetésnek be kellene szüntetnie minden atomkutatást a jongbjoni atomerőműben. Itt – az Egyesült Államok szerint – titkos urániumdúsítás folyik. De ezt Phenjan még soha nem ismerte el, így ezt az igényt nehéz lesz anélkül kielégíteni, hogy az ország szavahihetősége ne csökkenne.

A Fehér Ház egyelőre nem reagált az újabb követelésre, de úgy tűnik, a washingtoni adminisztráció vezetője nem igazán bízik a megállapodásban.

Japánnak is vannak még komoly fenntartásai, hiszen a megállapodásban alig esik szó az Észak-Korea által elrabolt és fogva tartott japán foglyokról.

Dél-Korea viszont bízik a szerződés tartósságában, és 2 megawattnyi energia szállítását azonnal felajánlotta északi szomszédjának. Ezen kívül azonban a megállapodás minden további pontja roppant képlékeny, a megvalósításra pedig még a tárgyalódelegációk is kétkedve tekintenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik