Nagyvilág

A benzinár csökkentésén dolgozik a kormány

A kormány javaslatot dolgoz ki a magyar üzemanyagárak csökkentésére heteken belül - jelentette be Tóth Judit, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szóvivője.

A kormány szakértői vizsgálják és keresik, hogy az üzemanyagár összetevői közül melyiknél lehet kormányzati kompetenciában mérséklést elérni. “Mivel a benzin és gázolaj kiskereskedelmi árát leginkább a nyersolaj világpiaci ára határozza meg, ezért folyamatosan nyomon követik annak változásait, és mindazokat a hatásokat – például a New Orleans környéki katasztrófát – elemzik, amelyek befolyásolják azt. A kormány szakértői azt keresik, hogyan lehetne a világpiaci árak emelkedésének hatását tompítani” – közölte a szóvivő.

A szóvivő elmondása szerint év közben a jövedéki adó mérséklésére nincs lehetőség. Reményét fejezte ki, hogy az üzemanyag általános forgalmi adójának januártól tervezett, 25-ról 20 százalékra csökkentése a kiskereskedelmi árakban is érezteti hatását.

Az üzemanyag jövedékiadó-tartalmának csökkentését már a közúti fuvarozók is felvetették a kormánnyal folytatott egyeztetéseiken. Szanyi Tibor, a GKM politikai államtitkára a megállapodás aláírásakor, augusztus végén azt mondta: a gázolaj jövedéki adójának csökkentésére az idén a költségvetés helyzetére tekintettel nincs lehetőség, azonban a 2006-ra vonatkozó mérséklés lehetőségének vizsgálatát az ősszel megkezdik. A megállapodás tartalmazza, hogy az üzemanyagárakat befolyásoló, 2006-ra vonatkozó jövedéki- és általános forgalmi adóra vonatkozó jogszabály-módosításokat tartalmazó javaslatokat már az ősszel benyújtják az országgyűlésnek.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik