Nagyvilág

Zavargásokhoz vezethet Indonéziában a benzinár-emelés

A dráguló olaj gazdasági pánikot okozott Indonéziában, amit csak a jegybank radikális kamatemelése fékezett meg ideiglenesen. Valódi megoldást az üzemanyagárak emelése jelenthet, amibe már az előző vezetés belebukott.

Indonéziában az állam jelentős mértékben támogatja a benzinrakat, így az emelkedő világpiaci olajárak kedden valutaválsághoz vezettek az ázsiai országban: a kormány ugyanis egyre több dollár vásárlására kényszerült a devizapiacon – írja a BBC.

A rúpia árfolyama kedden 9 százalékkal gyengült a dollárhoz képest, miután a kormány mellett a befektetők is szabadulni igyekeztek a nemzeti valutától. Válaszul a jegybank 8,75-ről 9,5 százalékosra emelte irányadó kamatát, amivel átmenetileg megállította a rúpia gyengülését, sőt a deviza 2,2 százalékkal erősödött a döntés bejelentése után.

Elemzők szerint a kamatemelés csak átmeneti megoldást jelenthet: a kormánynak fel kéne gyorsítania a magánosítást, és csökkentenie kéne az üzemanyagárak támogatást. Ez utóbbi politikai szempontból nem látszik egyszerűnek: idén már országos felháborodást keltve 29 százalékkal drágultak az üzemanyagok, 1998-ban pedig a benzináremelés vezetett Szuharto elnök megbuktatásához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik