Nagyvilág

A hurrikán előszele elérte New Orleanst

A Katrina forgószél java néhány órán belül eléri Louisana fővárosát, ahonnan több mint egymillió embert telepítettek ki.

A Katrina hurrikán valamelyest vesztett erejéből hétfőn, ezért ötös fokozatúról “visszaminősítették” négyesre, de így is roppant erejű forgószélről van szó, s ráadásul – szakértők szerint – újra fel is erősödhet ötösre, mire közép-európai idő szerint kora délután eléri New Orleanst. A  hurrikán előszele már elérte a várost.

Szél ostorozta, eső verte a hétfőre virradó éjszakán a Mississippi torkolatának közelében fekvő város üres utcáit. Évtizedek óta a legnagyobb természeti csapás fenyegeti New Orleanst, a Katrina 257 kilométeres óránkénti sebességgel közelít a Mexikói-öböl irányából a világhírű metropolis, kedvelt turistacélpont felé. Mire eléri a várost, a szélsebesség óránként 320 kilométerre nőhet a hurrikán “szemében” – vélik szakértők.

Mivel a város egyes részei a tenger szintjénél alacsonyabban fekszenek, attól lehet tartani, hogy helyenként négy-öt méter magasan eláraszthatja a víz New Orleans utcáit. Nemzeti Hurrikán Központ szerint a vihar akár katasztrofális károkat is okozhat, és komoly veszélyt jelent a lakosságra. George Bush amerikai elnök Louisiana és Mississippi államban rendkívüli állapotot hirdetett.


Az 1,3 millió lakosú városból kivezető országutakon autók több kilométer hosszúságú sora próbált még az éjszaka folyamán is kijutni a veszélyzónából. A lakosság ugyanis utasítást kapott a városi elöljáróságtól New Orleans elhagyására, de nem mindenkinek sikerült távoznia. A maradók közül többen arra panaszkodtak televízióknak adott nyilatkozataikban, hogy nem sikerült bérautót szerezniük a meneküléshez. Repülővel már hosszabb ideje lehetetlen a távozás, mert a reptereket lezárták a térségben. Azok számára, akik nem tudják elhagyni a várost, menedékhelyeket állítanak fel. A legnagyobbat ezek közül a Superdome nevű sportstadionban alakították ki.


Az ötös fokozat a legmagasabb a Saffir-Simpson-skálán, az ilyen besorolású forgószél végzetes károkat okozhat. Ilyen erősségű hurrikán mindössze háromszor csapott le az Egyesült Államok területére azóta, hogy feljegyzik a forgószelek átvonulását. Jelenleg a négyes fokozat van érvényben.

“Soha nem látott veszéllyel kell szembenéznünk, de ha összefogunk és segítünk egymásnak ezen is túl leszünk” – nyilatkozta Ray Nagin polgármester.

A hurrikán mozgása a NASA szatelit képein >>

Ajánlott videó

Olvasói sztorik