Nagyvilág

Az Elei Sínai teleppel folytatódott a kitelepítés

Az akcióban részt vevő erők nem ütköztek ellenállásba. Közben a katonáknak és a rendőröknek azonban akadt dolguk a már korábban kiürítetté nyilvánított Dugit és Nisszanit kolóniákon is.

A Gázai övezet északi részén fekvő telepek lakosai eltávoztak ugyan, de egyes jobboldali aktivisták beszivárogtak azóta, s a katonáknak most őket is el kell onnan távolítaniuk. Dugitban, ahonnan a hatvan helybeli család önként kiköltözött, munkagépekkel megkezdték az elhagyott házak lerombolását. Miközben a katonák egyes csoportjai a jobboldali radikálisokkal vesződtek Nisszanitban, más alakulataik ott is hozzáláttak a házak lerombolásához.

Több mint 30 téglaépületet döntöttek romba. Házak lerombolására már a kitelepítés korábbi szakaszában is volt példa, de eddig lakókocsikat, szétszedhető elemes épületeket döntöttek le, vagy emeltek ki a helyükről daruval.

Ez az első eset, hogy téglaépületek váltak a földdel egyenlővé. A kitelepítő katonák és a kitelepítendő zsidó telepesek vasárnap délután együtt imádkoztak Katif telepen. E kép élesen ellentétes volt a katonák reggeli behatolásának képével, hiszen osztagaik akkor csak a telepesek által létrehozott égő akadályokat megkerülve, a kerítéseket buldózerrel betörve tudtak bejutni a telepre.

A zsinagógában elmondott együttes ima után a telepesek minden további ellenállás nélkül beszálltak az elszállításukra érkezett buszokba. Harciasabb képet mutatott vasárnap a ciszjordániai Szanur telep, ahol pedig még nem is kezdődött el a kiürítés, a kormány tervei szerint arra csak kedden kerül sor.

Szanur lakosai köveket hajigáltak a telep bejárata előtt álló katonai járművekre és kiszúrták kerékabroncsaikat. A szomszédos Homes telep közelében egy katonát kórházba kellett szállítani, annyira megverték a telepesek.

Szanurral együtt Homes is felszámolásra van ítélve, a kormány erre is vasárnap adta meg a végleges engedélyt. Jobboldali aktivisták százai érkeztek erre a két apró ciszjordániai telepre az utóbbi napokban, hogy segítsék a kitelepítésnek ellenszegülő akaró helybeli lakosokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik