Külföld

Izrael: az év végéig kivonulhatnak

admin
admin

2005. 08. 09. 12:00

Az izraeli kormány közölte, hogy csapatai várhatóan az év végéig elhagyják az Egyiptom és a Gázai övezet közötti biztonsági térséget - írja a BBC.

Amennyiben sikerül megkötni a végleges megállapodást Egyiptommal, Izrael kivonulhat a térségéből. A két ország tárgyalásokat folytat 750 egyiptomi katona állomásoztatásáról a határövezetben. Izrael ragaszkodik a gázai övezeti egyiptomi határátkelő áthelyezéséhez a kivonulás után. Így az izraeli ellenőrök is felügyelnék a személy- és áruforgalmat. A palesztinok viszont közölték, hogy nem egyeznek bele abba, hogy áthelyezzék a határátkelőt a Gázai övezet, Izrael és Egyiptom hármas metszéspontjára.


Nemzetközi megfigyelők azt javasolták, hogy a rafahi átkelő maradjon a helyén, és külföldi határőrök vegyék át az izraeli biztonsági szolgálat helyét. Simon Peresz izraeli miniszterelnök-helyettes kérte az EU-t, küldjön megfigyelőket, miután Izrael néhány héten belül kivonul a Gázai övezetből. Izraelnek azért van szüksége a nemzetközi megfigyelőkre, hogy megakadályozza fegyverek becsempészését Egyiptomból a csapataik kivonulása után.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.