Nagyvilág

Ítéletidő Európa-szerte

A szélsőséges időjárási viszonyoknak köszönhetően Európa több országában rendkívüli intézkedéseket foganasítottak a katasztrófahelyzet kezelése miatt.

Erdőtüzek

Spanyolország északnyugati részén, León tartományban napok óta tombol az erdőtűz, eddig több mint kétszáz embert kellett kitelepíteni. Az emberemlékezet óta legszárazabb nyarát élő Spanyolországban idén eddig mintegy ötezer erdőtűz több mint 50 ezer hektár fás-bozótos területet pusztított el. A hét végén helyenként 42 Celsius fokot is elért a hőség.

Portugáliában jelenleg négy erdőtűz oltásán fáradoznak az ország északi és középső vidékén. Nem sokkal ezelőtt még 30 helyen égett az erdő az ibériai országban.

A dél-franciaországi Manosque közelében sikerült megfékezni egy 1700 hektár növényzetet elpusztítót erdőtüzet, ahol 650 embert kellett kitelepíteni a helyszínről.

Vihar

Ukrajnában csaknem hétszáz település maradt áramszolgáltatás nélkül a viharok és a felhőszakadás következtében vasárnap és hétfőn reggel. Csak a főváros körzetében 170 település maradt elektromos áram nélkül.

Árvíz

Bulgáriában eddig öt halottja van az árvíznek Az özönvízszerű esők miatt több mint tízezer embert kellett kitelepíteni otthonából.

Az elmúlt két hónapban lezúduló esőzések és áradások a 7,8 milliós balkáni ország mintegy kétmillió lakóját sújtották. Ebben az időszakban csaknem húszan meghaltak, az elemi csapás okozta károkat pedig több mint 200 millió euróra becsülik Bulgáriában.

Hó és fagy

Húsz centiméteres hóréteg hullott le hétfőre virradó éjszaka a Magas-Tátra 1800 méternél magasabb csúcsaira és rendkívüli mértékben visszaesett a levegő hőmérséklete is. A szlovák meteorológusok már tavasszal előre jelezték, hogy a nyári időjárás több meglepetést hoz majd.

A Nyugati-Tátrában szintén hóesés volt hétfőre virradóra, a hóréteg vastagsága eléri a tíz centimétert. Az Alacsony-Tátrában a Chopok csúcsán reggel nulla fok alá zuhant a hőmérséklet. A szlovákiai hegyekben lehullott nedves hó sok helyen felfagyott, a turistaösvények és a terep csúszós, balesetveszélyes, a térségben erős szél fúj – derül ki a tátrai meteorológusok hétfői beszámolóiból.

A késő őszi időszakra jellemző időjárás az idén nem először fordul elő a szlovákiai hegyekben: június első hetében lavinaomlások sora követte egymást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik