Nagyvilág

London: elkapták a tetteseket

A brit rendőrség pénteken bejelentette, hogy letartóztatott három személyt a július 21-i londoni merényletkísérletekkel összefüggésben.

A Sky News hírtelevízió azt jelentette, mind a három letartóztatott a robbantásos merényletkísérletek feltételezett elkövetője volt, míg a BBC brit közszolgálati csatorna úgy tudja, a lefogottak közül csak ketten gyanúsítottjai a július 21-i terrorcselekményeknek. Mindkét adó rendőrségi forrásokra hivatkozva tette közzé értesülését. A merényletkísérletek négy gyanúsítottja közül az egyik – egy 24 éves szomáliai születésű férfi – már szerdán rendőrkézre került Birminghamban.

A Scotland Yard terrorelhárító egységei egyidejűleg több “nagyon jelentősnek” nevezett műveletet hajtottak végre pénteken a brit főváros több pontján. Rendőrségi közlés szerint rajtaütések célpontja volt két nyugat-londoni lakás Notting Hill és North Kensington negyedekben. Az egyik címen két férfit, a másik helyszínen további egy személyt fogtak le a rendőrök, akik szemtanúk szerint golyóálló mellényt viselve, géppisztollyal a kezükben, gázmaszkkal az arcukon rontottak be az előzőleg bekerített lakásokba. Hírek szerint Nottingham Hillben több robbanás történt, és lövések is eldördültek.

Rendőrségi akciót hajtottak végre a Liverpool Street vasút- és metróállomáson is. Itt két nőt tartóztattak le, de egyelőre nem lehet tudni, mivel gyanúsítják őket. A London szívében fekvő, lezárt állomáson a rendőrség egy elhagyott, gyanús csomagra bukkant, s értesülések szerint arra készült, hogy ellenőrzött robbantást hajt végre a helyszínen.

A Scotland Yard időközben spekulációnak nevezte, és visszautasította azokat a jelentéseket, melyek szerint elfogták a Londonban július 7-én elkövetett véres pokolgépes merényletek koordinátorát, egy 30 éves indiai származású brit állampolgárt, bizonyos Harún Rasíd Aszuatot. Az amerikai sajtóban olyan hírek láttak napvilágot, melyek szerint a Dél-afrikai Köztársaságban nyomára akadtak a férfinak, akit jelenleg Zambiában őrizetben tartanak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik