Nagyvilág

Német kancellárjelölt Párizsban

Külpolitikai imázsát javítandó Franciaországba utazott Angela Merkel, a német választásokon esélyes kancellárjelölt. A konzervatív Nicolas Sarkozyvel folytatott tárgyalások elemzők szerint a jövő Európájának képét vetítik előre.

Az Európai Unió motorjának számító francia-német együttműködés került új alapokra azzal, hogy Angela Merkel, a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, az őszi németországi választások lehetséges győztese munkamegbeszélést tartott Nicolas Sarkozy, francia belügyminiszterrel, az Unió a Népi Mozgalomért (UMP) elnökével, lehetséges francia elnökkel – állítják a nemzetközi politikai tér elemzői. A kedden lezajlott tárgyalások új alapot biztosítanak a francia-német kapcsolatoknak, az európai szociális modell reformjához és a Törökörszág áhított uniós tagságának elutasításához – írja a Finacial Times.


Merkel Jacques Chirac, francia elnökkel és Dominique de Villepin, miniszterelnökkel is találkozott. Azonban a Sarkozyvel folytatott beszélgetés kiemelkedik a sorból, mert a belügyminiszter neve többször felmerült Chirac elnök utódjaként.


Sarkozy és Merkel szerint Franciaország és Németország tökéletesen megértik egymást, egy hangon beszélnek. A két konzervatív politikus találkozóján felvetették, hogy tegyék rendszeressé a találkozókat, illetve abba Nagy Britanniát, Spanyolországot és Olaszországot is vonják be.


A BBC elemzése szerint a találkozó megmutatta, milyen lesz az „Öreg Európa” jövője. Szerintük az európai építkezés múlik a francia-német viszonyon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik