Nagyvilág

Megkezdődött a visegrádiak találkozója

Somogyi Ferenc magyar, Eduard Kukan szlovák külügyminiszter, Petr Kolár cseh külügyminiszter-helyettes és Jan Truszczynski lengyel külügyi államtitkár a résztvevők jóváhagyják a visegrádi magyar elnökség következő egy évre szóló programját.

A tervek szerint az országok képviselői elsősorban az Európai Unió 2007-2013 közötti költségvetése körüli vitákról, az európai alkotmányos szerződés ügyéről, valamint az unió további bővítéséről folytat megbeszélést.


A V4 külügyi vezetői a tárgyalást követően Ursula Plassnik osztrák külügyminiszterrel és Bozo Cerar szlovén külügyi államtitkárral hatos körben is konzultálnak, egy munkaebéd keretében az ukrán diplomácia vezetője, Borisz Taraszjuk is csatlakozik hozzájuk.


Magyarország július 1-től tölti be a V4 soros elnöki tisztét. A négy ország miniszterelnöke szerdán informális megbeszélést folytat egymással Budapesten.


A Visegrádi Csoport 1991-ben jött létre Magyarország, Csehszlovákia (1993. január 1-jétől Csehország és Szlovákia) valamint Lengyelország intézményesített együttműködéseként azzal a   céllal, hogy összefogja a szétesett szovjet “külbirodalom” közép-európai részét, s összehangolja a tagállamok csatlakozását az európai közösséghez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik