Nagyvilág

A lengyel kormányfő is titkosügynök volt?

Az ellenzék Marek Belka lengyel miniszterelnök lemondását követeli, miután kiderült: a kormányfő 1984-ben aláírta, hogy együttműködik országa titkosszolgálatával. A dokumentumok és Belka szavai szerint az aláírást tettek nem követték.

Marek Belka miniszterelnök titkosszolgálati aktái most kerültek nyilvánosságra. Ezek szerint a kormányfő 1984-ben – amerikai ösztöndíja előtt – aláírt egy dokumentumot, melyben arra kötelezte magát, hogy tájékoztatja a CIA esetleges beszervezési kísérleteiről a lengyel titkosszolgálatot, valamint informátorokat keres Lengyelország számára. Az akta szerint Belka hazatérte után „nem szolgált értékelhető információval” a kémelhárítás számára – írja a BBC.

Az ügynökvád miatt az ellenzék a miniszterelnök távozását követeli. Úgy vélik, hogy nem szerencsés, ha a kommunista titkosszolgálat lehetséges kollaboránsa képviseli Lengyelországot az Európai Unióban, másrészt emlékeztetnek: a kormányfő márciusban tagadta, hogy együttműködött volna az állambiztonsági szolgálatokkal.

Maga Belka úgy nyilatkozott, hogy beszervezését sosem tagadta, azt viszont igen, hogy együttműködött a titkosszolgálattal. Hozzátette: abban az időben a kémelhárítók minden hosszabb ösztöndíjra utazót rutinszerűen megkerestek. 

Marek Belka tavasszal amúgy is bejelentette: nem tölti ki mandátumát, mert a kormány parlamenti támogatottsága nem elég erős; most lehet, hogy távozását meggyorsítja az ügynökügy.  

Nem Belka az első, ügynökbotrányba keveredett lengyel miniszterelnök: korábban Jozef Oleksy kormányfőt azzal gyanúsították, hogy a múlt rendszerben a KGB ügynöke volt. A politikus akkor lemondott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik