Nagyvilág

Iraki misszió – magyar áldozat

Életét vesztette egy magyar katona csütörtök délelőtt Al-Hillah közelében. A Brüsszelben tartózkodó kormányfő kijelentette: "annak, aki haza akar térni Irakból, a kormány lehetővé teszi".

A Magyar Honvédség szállító zászlóaljának ivóvizet szállító oszlopa mellett Al-Hillahtól mintegy 70 kilométerre északkeletre délelőtt fél tízkor robbanás történt, amelyben egy szerződéses szakaszvezető életveszélyes, egy szerződéses szakaszvezető pedig könnyebb sérülést szenvedett. A tragédiáról Juhász Ferenc honvédelmi miniszter, Szenes Zoltán altábornagy, a HM HVK főnöke és Bocskai István, a HM kommunikációs főigazgató-helyettese tájékoztatta a közvéleményt rendkívüli sajtótájékoztató keretében.



Iraki misszió – magyar áldozat 1

Nem segített a mellény


A BTR-80/A jármű mellett robbant szerkezet, amelyről pontos adatok még nincsenek, átszakította a jármű páncélzatát és a golyóálló mellény oldalán talált utat az áldozat tüdejéhez.

A sérülteket a helyszínen a konvoj egészségügyi személyzete ellátta, ezt követően az amerikai egészségügyi szolgálat helikopterrel a bagdadi tábori kórházba szállította őket. Az életveszélyes sérülést szenvedett szakaszvezető a tüdejét ért súlyos sérülés következtében a gyors és szakszerű orvosi beavatkozás ellenére életét vesztette.






EX-kormányfői egyeztetés a népszerűtlen misszióról

Három volt miniszterelnök a minap Orbán Viktor kezdeményezésére találkozott Budapesten, hogy az iraki magyar szerepvállalásról beszéljen. Orbán Viktor és Boross Péter az Irakban szolgáló alakulat mielőbbi hazahozatala mellett érvelt, míg Horn Gyula szerint a magyar katonák ottléte elősegíti a politikai rendezést.

Orbán szerint: a magyar kormánynak fel kell készülnie arra, hogy bármikor ki tudja vonni csapatait Irakból. Közölte: a terrorizmus elleni küzdelem és az iraki rendezés kérdése elvált egymástól, az iraki ügy már nem a terrorizmusról szól.

Irakkal kapcsolatban Horn Gyula kijelentette: Magyarországnak az volna az üdvös, ha minél előbb politikai szinten és politikai eszközökkel rendeződne a helyzet. Meggyőződése szerint a magyar katonák, akik a parlamenti döntés szerint december 31-éig vannak kint, elősegítik ezt a folyamatot. Boross Péter szerint “abszolút készenléti állapotban kell lenni a csapatok kivonására”. A magyar közvélemény körében mindenesetre nem örvend túl nagy népszerűségnek az iraki magyar szerepvállalás. A Magyar Gallup Intézet közvélemény-kutatása szerint Magyarországon négyszer annyian ellenzik az amerikaiak iraki szerepvállalását, mint ahányan támogatják. Azt, hogy a magyar katonákat hazahozzák Irakból, a magyar felnőtt lakosság 77 százaléka inkább helyeselné, és csak 15 százalékuk ellenezné. Ami jelenleg Irakban zajlik, az a magyarok 15 százaléka szerint a terrorizmus elleni nemzetközi küzdelem, 44 százalék szerint ellenben inkább Amerika saját érdekeinek érvényesítése.

Az elhunyt katona holtestét, mint azt Juhász Ferenc honvédelmi miniszter elmondta, először Németországba szállítják repüpőgéppel, majd a továbbiakban onnan gondoskodnak hazaszállításáról.


Medgyessy: aki akar, az hazajöhet Irakból


Medgyessy Pétert már Brüsszelben érte az iraki magyar katonai kontingens tagjának halálhíre, ahol hamarosan megkezdi munkáját az Európai Unió vezetőinek csúcsértekezlete. Aljas támadás áldozata lett a magyar katona Irakban – jelentette ki a miniszterelnök. A Magyar Rádió tudósítása szerint hozzátette: a magyar katonák iraki megbízatásának első percétől félő volt, hogy bekövetkezik egy ilyen súlyos esemény.


A kormányfő Brüsszelben kijelentette: nem hívják vissza a magyar katonákat Irakból. A rádió tudósítása szerint a láthatóan megrendült miniszterelnök még annyit mondott: annak, aki haza akar térni Irakból, a kormány lehetővé teszi.


A miniszter is Irakba megy


Az esetről a honvédelmi miniszter tájékoztatta a miniszterelnököt, a köztársasági elnököt, a Nemzetbiztonsági Hivatalt és a parlamenti pártok frakcióvezetőit is. Juhász Ferenc elmondta, hogy június 18-án vizsgálóbizottság indul Irakba, hogy feltárja a konvoj elleni támadás körülményeit. A bizottság vezetője a tervek szerint Isaszegi János mérnök dandártábornok lesz.


A honvédelmi miniszter és a vezérkari főnök a jövő hét folyamán meglátogatja az al-hillahi bázist.

A feladatban részt vevő többi katona fegyelmezetten végrehajtotta a helyszín biztosítását, majd a sérültek elszállítása után az oszlop folytatta útját a koalíciós erők kijelölt bázisára. Az esemény körülményeit még vizsgálják, a katonák várhatóan az esti órákban térnek vissza az al-hillahi bázisra.

Hillahi esetek


Emlékezetes: február 18-án tíz magyar katona sérült meg, ketten közülük súlyosan, amikor terrortámadás érte az iraki többnemzetiségű hadosztály hillai táborát. A támadás következtében a magyar zászlóalj épületeinek ablakai törtek ki, a sérüléseket a szilánkok okozták.



Iraki misszió – magyar áldozat 10


Ezt megelőzően is érte támadás magyar tábort, személyi sérülés azonban ezekben az esetekben nem történt. Április 19-én este aknavető-támadás érte az al-Hillahban található tábort, tavaly szeptemberben pedig három gránátot lőttek ki aknavetővel a támaszpontra. Októberben pokolgép robbant fel a tábor közelében.


Rendkívüli ülés


Keleti György, az Országgyülés honvédelmi bizottságának elnöke az Info Rádiónak elmondta, hamarosan felhívja a bizottság  alelnökeit, hogy az ügyben tartsanak-e rendkívüli ülést. A bizottság elnöke szerint azonban ezzel meg kell várni a pontos és biztos jelentéseket.


Keleti felhívta a figyelmet, hogy a magyar katonák vizet szállítottak, és nem harci eseményben vettek részt. Szerinte vélhető, hogy egy korábban a út mellett elrejtett távirányítású bomba robbant fel a szállító oszlop mellett, mert az első jelentések szerint személyes harcokról nem esett szó.



Iraki misszió – magyar áldozat 11

Ajánlott videó

Olvasói sztorik