Nagyvilág

A volt kommunisták nyerték a bolgár helyhatósági választásokat

Az előzetes eredmények szerint a bolgár szocialista párt, vagyis az ex-kommunista erők győztek a bolgár önkormányzati választásokon.

Az összes szavazat 33 százalékát tudhatják magukénak a szocialisták, míg a kormányzó jobboldali mozgalom, az ex-cár és jelenlegi miniszterelnök tömörülése csupán a voksok egytizedét gyűjtötte be – írja a BBC. A novinite.com bolgár internetes újság szerint a nagyobb városok közül 12-ben a szocialisták vezetnek, ötben pedig a szintén kormányon kívüli, de jobboldali Egyesült Demokratikus Erők (EDE) állnak jobban.

A 10 százalékos országos eredmény helyenként katasztrofális verséggel párosult: a fővárosban, Szófiában például Szimeon Szakszkoburggotszki pártjának jelöltje, Ivanov-Luciano például a szavazatok alig több, mint öt százalékát szerezte meg. A bukott jelölt máris magára vállalta a felelősséget, ám megfigyelők szerint ez a rossz eredmény nem neki, hanem a kormányfőnek szólt. Ugyancsak figyelmeztető jel, hogy a választáson csak nagyon kevesen vettek részt, a jogosultaknak mindössze 40 százaléka járult az urnákhoz a BBC szerint.


 Zavaros a helyzet Burgaszban

A második legnagyobb tengerparti városban, Burgaszban a független jelölt, Joan Kosztadinov vezet a két konzervatív erő közös jelöltje, Ivan Vitanov előtt. A szocialisták ugyanakkor azzal fenyegetnek, hogy óvást nyújtanak be, ha nem engedik a második fordulóba az ő jelöltjüket, Sztojko Tankovot, aki mindössze 129 szavazattal maradt le Vitanovtól.

A másik konzervatív párt lenne a második legerősebb politikai erő


Bulgária második számú politikai tömörülése – ha a mostani választások a parlamentbe jutásról döntöttek volna – a konzervatív Egyesült Demokratikus Erők lennének. Ez a párt a voksok 21 százalékát gyűjtötte be ugyanis.

Érdekesség, hogy Szakszkoburggotszki miniszterelnök pártja a két évvel ezelőtt parlamenti szavazáshoz képest 33 százalékot veszített, hiszen a most kormányzó tömörülés akkor még 43 százalékot kapott.


 Egy futballsztár félsikere

A legendás futballista, a világbajnoki elődöntőbe is bejutott Jordan Lecskov szülővárosában, Szlivenben indult a polgármesteri székért. Egyelőre nem ért el átütő sikert, de húsz százalék fölötti eredményével bejutott a második fordulóba, ahol egy szocialista politikussal, Ivan Szlavovval kell majd megmérkőznie.

Érdekességek


A fővárosban Szófiában egyébként érdekes helyzet alakult ki: a volt konzervatív politikus, aki mostanra már saját jobboldali pártját is megalakította, Sztefan Szofijanszki egy szocialista jelölttel fej-fej melletti versenyt vívhat a jövő heti második fordulóban.

Mindez sokak szerint intő jel lehet a kormánypárt számára, minthogy 2005-ben lesznek a következő választások, és az a szavazás alig két évvel előzi meg a balkáni ország várható 2007-es EU-csatlakozását.


Nem szerepelt jól a kormánypárt 

A Duna menti Vidinben is csak harmadik lett a kormányzó párt jelöltje. Az első helyen az Egyesült Demokratikus Erők jelöltje, a jelenlegi polgármester végzett, a második a szocialista induló lett. Az északi nagyvárosban, Plevenben egy jobboldali jelölt és egy szocialista verseng majd a második fordulóban. Sumenben, a török kisebbség által lakott városban a független jelölt vezet, a szocialista riválisa előtt.

Előrehozott választások?


A miniszterelnök, aki gyerekkorában az ország cárja is volt, félévszázados száműzetés után azzal az ígérettel tért vissza két évvel ezelőtt Bulgáriába, hogy leküzdi a korrupciót és emeli a lakosság életszínvonalát. A sorozatos botrányok azonban végigkísérték kormányzását, különösen a pénzügyminiszterről jelentek meg olyan cikkek, amelyek maffia-kapcsolatokkal vádolták Milen Velcsevet. A tárca vezetője hamisítványoknak nevezte a fényképes dokumentumokat, de felajánlotta lemondását. Végül maradhatott posztján, de a miniszterelnök népszerűsége korántsem nőtt ezektől a lépésektől.

A legújabb közvélemény-kutatások szerint ugyanis a bolgár lakosság háromnegyed része úgy vélekedik, hogy Szimeon Szakszkoburggotszki kormánya megbukott, és képtelen teljesíteni ígéreteit. Az életszínvonal ugyanis rendkívül alacsonyan maradt, viszont a bűnözés rendkívüli méreteket öltött a balkáni országban. A BBC szerint Szimeon Szakszkoburggotszki miniszterelnök autoriter, tekintélyelvű intézkedései nyomán még az előrehozott választásokat sem lehet kizárni Bulgáriában.




Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik