Nagyvilág

Kelet-európai kötvénykibocsátók – kapásban bíznak

A 2007-es csatlakozásban bízó Románia és Bulgária, Horvátországgal kiegészülve, a nemzetközi kötvénypiacon is kamatoztatni próbálja erőfeszítéseit.

Az európai integrációval párhuzamosan a kelet-közép-európai országok jelenléte egyre erőteljesebb a nemzetközi kötvénypiacon. Az unióba jövőre belépők régóta élnek a kötvénykibocsátási technikákkal. Újdonság a 2007-es csatlakozásban bízó államok ambíciózus fellépése a piacon: egyrészt nem akarják elszalasztani az éppen erősödő nemzetközi kötvénypiac előnyeit, másfelől az elmúlt években a csatlakozásért tett erőfeszítéseik nyomán javult nemzetközi hitelminősítésük, s ez növeli mind vállalati, mind állami kötvényeik forgalomképességét.


Lengyel kibocsátási tervek

Pénzügyminisztériumi források szerint Lengyelország 250 millió
dollár értékű jenkötvény és 750 millió euró értékű nemzetközi
kötvény kibocsátását tervezi. Eurókötvény kibocsátására már sor került januárban 1,25 milliárd euró, május 13-án 800 millió euró értékben.  

A bolgárok óvatosak, a románok emelik a tétet


A Moody’s hitelminősítőtől épp a minap kedvezőbb adósbesorolást kapott Bulgária az idén eredetileg 500 millió dollár értékben tervezett kötvényt kibocsátani. Az Első Befektetési Bank április elején a JP Morgant bízta meg kötvényének bevezetésével. Május közepi információk szerint azonban a tervet a negyedik negyedévre halasztották, a majdani kibocsátásra 100 millió euró értékben kerülhet sor.

Az EU-csatlakozásért Bulgáriával azonos – 2007-es – kockából rajtoló Románia kormánya ellenben most vette fontolóra, hogy az eredetileg tervezett 500 millió eurónál nagyobb értékben bocsásson ki eurokötvényt júniusban. Erről Mihai Tanasescu román pénzügyminiszter számolt be pénteken. Mint mondta, jelenleg vizsgálják a kilátásokat, még nem döntöttek, de emelés lehetséges. A román kormány még májusban bízta meg a Deutsche Bankot, a JP Morgant, a Citigroupot és a UBS Warburgot a hétéves lejáratúra tervezett kötvény kibocsátásának megszervezésével.


Lettország történelmi lépése 

A lett pénzügyminiszter május közepén jelentette be, hogy
országa 300-400 millió dollár értékben készül történetének első 10 éves kötvényének kibocsátására – 2003 harmadik negyedében. A szándéklevelet május 23-án küldték el a nagy nemzetközi bankoknak.

Horvátország felzárkózik


A 2007-eseket utolérni igyekvő horvát kormány április végén jelentette be, hogy hatéves lejáratra 25 milliárd jen (208 millió dollár) értékben készül szamurájkötvényt kibocsátani – még júniusban. Május közepi hírek szerint az új kötvény kibocsátását a Nomura Securities és a Daiwa Securities vezeti majd.


Bankárvélemények szerint 2003 végén, 2004 elején sor kerülhet kunakötvény kibocsátására is. Horvátország utoljára májusban vett fel hitelt, egymilliárd kuna (153 millió dollár) értékben – ötéves kötvény segítségével.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik