Közélet

A Momentumnak és a Fidesznek van a legtöbb támogatója az egyetemeken

A két pártot szorosan követi a Jobbik és a Kétfarkú.

A Momentum a legnépszerűbb párt az egyetemisták körében, ha most vasárnap lenne a választás, 16 százalékuk a parlamenten kívüli pártra szavazna – derült ki a Magyar Tudományos Akadémia kutatócsoportjának kutatásából, amely a felsőoktatásban részt vevők politikai aktivitását vizsgálta. A Fideszt 15,5 százalékuk, a Jobbikot 14 százalékuk, a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot 13 százalékuk támogatja – idézi a Magyar Hang a kutatás megállapításait.

A felmérések 2011-es készítése óta nem volt olyan alacsony azok aránya az egyetemisták közt, akiket egyáltalán nem érdekel a politika – most 26 százaléknyian vannak. Kiderült az is, hogy a Kétfarkú és a Momentum növekedése leginkább az LMP kárára történhetett: ők 2011-ben 18 százalékkal még a második legnépszerűbb párt voltak, mostanra viszont már csak a hallgatók 9 százaléka szimpatizál velük. Az MSZP és a DK népszerűsége 5 százalék alatti.

A politikai kérdések iránt a társadalom- és bölcsészettudományi, illetve jogi karokon tanulók érdeklődnek leginkább, legkevésbé pedig a pedagógus- és művészeti szakok hallgatói. Javult a demokrácia megítélése: 57 százalékuk szerint minden más politikai rendszernél jobb, ami négy év alatt 10 százalékos növekedést jelent. A kutatók szerint a demokrácia megítélése a válságból való kilábalással javult, de nem különleges a hazai trend, illeszkedik az európai kutatások eredményeibe.

A Heinrich Böll Stiftung támogatásával megvalósult kutatás a vidéki és fővárosi felsőoktatási intézmények hallgatói körében folyt, több mint száz egyetemista személyes interjúban kérdezet meg 800 másik hallgatót. A vizsgálatnak azért van jelentősége, mert a hallgatók többségének politikai szocializációja a 2010 óta hatalmon lévő Orbán-kormányok időszakára esik – jegyzik meg.

Megállapították azt is, hogy a felsőoktatásban nem oldódott a túlzott társadalmi szelekció, a hallgatóknak csak 42 százaléka kerül ki olyan családból, ahol egyik szülőnek sincs diplomája, és két százalékuk érkezett olyan családból, ahol a szülők legfeljebb nyolc osztályt végeztek. (Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik