Közélet

Semjén lecsapna az üres lakásokra

Bárki kaphatna eszközkezelős lakást?

A Magyar Nemzet szerint alaposan megváltozik a Nemzeti Eszközkezelőhöz (NET) került lakások értékesítése, ha az Országgyűlés elfogadja Semjén Zsolt törvénymódosítását. A jelenlegi szabályok szerint az eszközkezelő úgy értékesítheti a tulajdonába került és megüresedett lakásokat, ha azt nyilvános pályázaton, vagy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elektronikus árverési felületén meghirdeti.

A miniszterelnök-helyettes által jegyzett, az állami vagyonról szóló törvényjavaslat módosításával kikerülnének a nyilvános árverésről szóló előírások.

Az eszközkezelőnek az üres ingatlanokat „közcélú hasznosítás érdekében” a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek (MNV) kellene átadnia.

A módosításról az Azénpénzem.hu korábban azt írta, az sem világos, mit takar „a közcélú hasznosítás” és érdekes a vagyonkezeléssel kapcsolatos szerződés részleges megszüntetése.

Semjén Zsolt ugyanis javaslatában a már üresen álló lakások (NET-es „zsargonban” tartalék ingatlanok) átadását a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek (MNV) azzal indokolta, hogy

egyes, megüresedett lakóingatlanok hatékony közcélú hasznosítása érdekében indokolttá vált, hogy az ingatlanok felett tulajdonosi jogokat gyakorló MNV Zrt. átvehesse az érintett ingatlanokat, a vagyonkezelési szerződés részleges megszüntetése mellett.

A szakportál szerint a „részleges” megszűnés – a jogszabályok böngészése alapján – azt jelentheti, hogy a NET későbbi bérlők kijelölésére vonatkozó jogosítványát megvonnák,

az állam annak és úgy adhatná oda a lakást, ahogy akarja. 

Ez nagy visszalépés, hiszen most az eszközkezelővel lakásbérleti viszonyban állók és a szociálisan rászorulók pályázhatnak az üresen álló NET-es lakásokra. A legutóbbi kiírások beadási határideje 2017. december 15. A pályázónak a jogosultság igazolásán kívül csak egy, a NET honlapjáról letöltött nyomtatványt kell kitölteni.

Kiemelt fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik