Közélet

Csődöt mondott a Fidesz elszámoltatása

Hiába hirdetett a Fidesz elszámoltatást a 2010-es választási kampányban, megint lezárult két emblematikus ügy, írja a Magyar Nemzet. Közel hét év nyomozás után szűnt meg a sanghaji világkiállítás kétes kifizetései miatt indult nyomozás: 2010-ben hivatali visszaélés miatt indult eljárás, a hatóság pedig végül arra jutott, hogy nem volt megállapítható bűncselekmény elkövetése.

A Gyurcsány- és a Bajnai-kormány 3,2 milliárdot költött a magyar részvételre, ebből a pénzből kellett volna egy 2000 négyzetméteres pavilont létesíteni, de csak egy 1000 négyzetméteres készült el. Az ügyben 2010-ben egy magánszemély, majd a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) tett feljelentést a vélelmezett túl- és fiktív számlázások miatt.

A Kehi vizsgálatából kiderült például, hogy a 800-850 forintos izzókat 13 ezer forintért szerezték be, ezen kívül pedig nyilvánvalóan felesleges tanácsadói pénzeket fizettek ki: 140 millió ment el tanácsadásra, ebből jutott Medgyessy és Gyurcsány volt tanácsadójának is.

A Központi Nyomozó Főügyészség megszüntette a nyomozást a VII. kerületi ingatlaneladásokkal kapcsolatban is: az ügyben az erzsébetvárosi polgármester tett feljelentést 2010-ben, aki akkor azt mondta: a az Almássy téri Szabadidőközpont eladásával több mint 300 milliós, a Kertész utcai épület elidegenítésével pedig több mint 100 milliós kár érte Erzsébetvárost.

Az üggyel kapcsolatban azt állapították meg, hogy „a nyomozás adatai alapján nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése, és az eljárás folytatásától sem várható eredmény”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik