Közélet

Törvénnyel üzennének hadat a szexista reklámoknak

Szabó Tímea szerint Magyarországon nem csak az emberi méltóságot sértő reklámokat nem tiltják, de óriásplakátokon hirdetik a prostitúciót is.

Törvényjavaslatot nyújtott be Szabó Tímea független képviselő, a Párbeszéd politikusa, hogy ne lehessen olyan hirdetéseket közzétenni, amelyekben öncélúan használják a szexualitást.

A javaslat a médiatörvény és a településkép védelméről szóló törvény módosítását célozza, hangsúlyozva, hogy az emberi test ábrázolása a jó ízlés határai között nem kifogásolható, de az ábrázolás módja nem sértheti az emberi méltóságot.

A reklám nem összpontosíthat a modellek testére vagy egyes testrészeire úgy, mintha azok tárgyak lennének

– fogalmaz a törvényszöveg, amely kitér arra is, hogy a hirdetések ne tartalmazhassanak és ne támogathassanak nemen, faji vagy etnikai származáson, nemzetiségen, valláson vagy világnézeti meggyőződésen, fizikai vagy szellemi fogyatkozáson, életkoron vagy szexuális irányultságon alapuló hátrányos megkülönböztetést, ne szólíthassanak fel kiskorúakat vásárlásra, vagy ne kelthessenek olyan benyomást, hogy az alkoholfogyasztás hozzájárul a társadalmi vagy szexuális sikerhez.

Az indoklás szerint számos országban az emberi méltóság megsértésének tekintik, ha a női testet szexuális tárgyként alkalmazzák a hirdetésekben, amelynek a termék szempontjából semmi relevanciája, kizárólag a figyelemfelkeltést szolgálja. Magyarországon viszont nemhogy az ilyen reklámozás megengedett,

de az is megtörténhet, hogy egy állami hitelből támogatott online társkereső nyíltan prostitúcióra szólítja fel a fiatalokat.

A módosító javaslat a Magyar Reklámszövetség reklámetikai kódexének vonatkozó részeit emelné jogszabályba. A cél, hogy a jövőben a médiatörvény egyértelműen mondja ki, hogy törvényellenesnek minősülnek az olyan kereskedelmi célú közlemények, amelyek súlyosan szexista megvilágításba helyezik a megjelenített személyt, illetve akkor, ha a reklámon szereplő személy testének megjelenítése semmilyen módon nem kapcsolódik a hirdetett termékhez.

Szabó Tímea kedden tett közzé egy Facebook-posztot arról, hogy a Révész Máriusz kormánybiztos fővédnökségével megrendezett balatongyöröki kerékpáros fesztivált konkrétan egy fenékkel hirdetik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik