Közélet
Jávor Benedek sajtótájékoztatója az európai energiabiztonsági stratégiáról tartott konzultációról

Jávor: Vonják vissza Paks II. telepengedélyét

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

2017. 07. 10. 13:02

A Paks II.-re kiadott telephelyengedély visszavonására, és új eljárás lefolytatására szólította fel az Országos Atomenergia Hivatalt Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője. A politikus azt követően adott ki közleményt, hogy kiderült, nem felel meg a Nemzetközi Atomenergia Hivatal hazánkban is törvénybe iktatott földrengésbiztonsági ajánlásainak sem a már meglévő Paksi Atomerőmű, sem a tervezett bővítése helye. Az Átlátszó azt írta, hogy éppen az atomerőmű telephelye alatt húzódik egy tektonikai törésvonal. Az új információk birtokában Jávor megkeresi a az Európai Bizottság Energiapolitikai főigazgatóságát (DG Energy) is.

A politikus azt írja, hogy a most nyilvánosságra került tanulmány igazolja az ő korábbi sejtéseit. Jávor már 2015-ben felvetette, hogy gondok lehetnek a paksi bővítés telephelyének földrengésbiztonságával, mivel az általa az Európai Bizottságtól megszerzett dokumentumokból a magyar kormány kérésére minden szeizmológiai eredményt kitöröltek. Jávor ezen felül azt írja, hogy az ügy kétségeket ébreszt a hatóságok függetlenségével szemben is, a már kiadott engedélyek (például a környezetvédelmi engedély) tekintetében, illetve a jövőbeli felügyelet és engedélykiadás során, hogy nem a politikai megrendeléseket fogják teljesíteni, hanem valóban a biztonsági szempontokat helyezik minden elé.

Nem földrengésbiztos a Paksi Atomerőmű
Egy most nyilvánosságra került tanulmány kézirata súlyos kérdéseket vet fel.
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Prága, 2017. október 20.
Andrej Babis szlovák származású cseh milliárdos, volt miniszterelnök-helyettes, az ANO mozgalom elnöke egy szavazóhelyiségbe érkezik Prágában, a kétnapos képviselőházi választások első napján, 2017. október 20-án. (MTI/EPA/Filip Singer)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.