Az Országgyűlés plenáris ülése
Közélet

Nem mondott igazat az államtitkár: a saját cégének üzemét adta át

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

2017. 05. 09. 15:33

Korábban a témában:

Elfogadhatónak tartja, hogy Pogácsás Tibor offshore cégekkel állt kapcsolatban, és államtitkárként saját cége üzemét nyitja meg? címmel tett fel kérdést Pintér Sándor belügyminiszternek Harangozó Tamás MSZP-s képviselő a múlt héten. Harangozó többek között az Átlátszón megjelent, az önkormányzati államtitkárral kapcsolatos információkra utalt, ezek szerint Pogácsás polgármestersége idején furcsa és bonyolult ingatlanügyleteket folytatott Monor önkormányzata.

A Monori Városfejlesztő Nonprofit Kft. 2016. március 21-én nettó 158 millió forintért vásárolt meg egy telket az offshore-kapcsolatokkal rendelkező GHW Ingatlanforgalmazó Kft.-től, amely a várostól jutott hozzá az ingatlanhoz 2009-ben 100 millió forintért. Az önkormányzat most azért vette vissza, mert ott építik fel a település új sportcsarnokát. Az Újlengyelben bejegyzett GHW tulajdonosai az újhartyáni Silence Kft. és egy liechtensteini magánalapítvány, a Haman Stiftung. Ez utóbbi képviselője az a Hölle János, aki Pogácsás Tiborral volt benne egy cégben, a Gastland Flight Catering Kft.-ben. Szintén ebben a cégben volt egy ideig tag Szolnoki István, a Silence Kft. tulajdonosa is.

Az interpellációban Harangozó utalt arra, hogy Pogácsás 2015 tavasszal már államtitkárként részt vett a cég új üzemének átadóján. Az interpellációra válaszul az államtitkár azt mondta, hogy

Sem a Gastland Flight Kft., sem pedig én nem vagyok, nem voltam tulajdonosa ennek az üzemnek.

A cégpapírok szerint Pogácsás nem mondott igazat, hiszen pontosan egy hónappal az üzem átadása előtt, 2015 márciusában szállt be a Gastland Kft.-be (2016. április óta már nem tagja). Abban sem mondott igazat, hogy a Gastland ne lett volna az üzem tulajdonosa, ezt egy akkor készült híradás és a cég honlapján található képek is alátámasztják.

A Szolnoki István érdekeltségébe tartozó Monori Városépítő és Ingatlanfejlesztő Kft. 2008. decemberben 2,1 millió euró hitelt vett fel a liechtensteini MPN Stiftungtól. Az MPN magyarországi képviselője az akkori polgármester, Pogácsás üzlettársa, Hölle János volt, valamint ez az alapítvány egykor szintén a GHW tulajdonosaként működött.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.