Nyíregyháza, 2014. május 10.
Tojásos, paradicsomos vajas rozskenyeret eszik tízóraira egy lány a nyíregyházi Görögkatolikus Általános Iskola ebédlőjében 2014. május 9-én. Megjelent a szeptember elsejétől hatályos közétkeztetésről szóló rendelet, amely részletesen szabályozza a többek között az iskolai menzákon, kórházakban adandó ételek elkészítését és tápanyagtartalmát. Tilos lesz többek között a szénsavas, vagy cukrozott üdítő, a magas zsírtartalmú húskészítmény, s rögzítették azt is, hogy nem tehetnek az asztalra só- és cukortartót. Előírták továbbá, hogy a közétkeztetésben fokozatosan csökkenteni kell a napi bevitt só mennyiségét.
MTI Fotó: Balázs Attila
Közélet

30 évvel ezelőtti állapotok uralkodnak az állami menzákon

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2017. 05. 08. 07:09

Korábban a témában:

Lesújtó képet vázolt fel a hazai közétkeztetés helyzetéről a Magyar Nemzet birtokába került törvénytervezet, amely megreformálná a menzák finanszírozását. A dokumentum szerint a menzákon 20-30 évvel ezelőtti állapotok uralkodnak, jellemzően olcsó, rossz minőségű alapanyagokat használnak fel, a szolgáltatóknál pedig az elsődleges szempont a profit. A még nem tárgyalt törvénytervezet ezeken az állapotokon változtatna egy központilag meghatározott minőség-ellenőrzés bevezetésével: az állam nem csak finanszírozná a menzákat, hanem a minőségi és szervezési feladatokba is beleszólna.

Két módon is elképzelhetőnek tartják a reform lebonyolítását. Az A-verzió szerint kibővítenék a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) feladatkörét. A B-verzió szerint pedig létrehoznának egy új, a Miniszterelnökség alá tartozó szervezetet, amely központilag koordinálná a közétkeztetési feladatokat. Bármelyik verzió is valósul meg, a menzák finanszírozásánál figyelembe vennék a már most is létező Nébih-pontozást. Hatósági vizsgálatok eddig is voltak, azonban ezeknek eddig gyakorlatilag semmilyen komoly következményük nem volt. A tervezet szerint a hatóságok menzaértékelése nyilvános lenne, a pontozást pedig figyelembe vennék akkor, mikor a finanszírozás nagyságáról döntenek.

A törvénytervezet 150-200 milliárd forintot szánna az ellátó főzőkonyhák és az étkezők felújítására. A Magyar Nemzet szerint a központosított rendszer egyik nagy nyertese a Hungast lehet. A cég sikerei mögött sokan Bánki Eriket, a Fidesz országgyűlési képviselőjét sejtik. A Hungast Holdin Zrt. tulajdonosa ugyanis az S-Food Kft., amelynek tulajdonosai között György tamás és testvérei is megtalálhatóak. A lap az Átlátszó korábbi értesülései alapján arról ír, hogy György Tamás és György Zoltán korábban tulajdonosa volt annak az Aquaplus Kft.-nek, amely több fideszes vezetésű településen is épített fürdőket. A cég alapítója volt az Aqua Holding Kft.-nek, amelyben 2006 és 2010 között tulajdonos volt Bánki Erik is.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.