Közélet

30 évvel ezelőtti állapotok uralkodnak az állami menzákon

Lesújtó képet vázolt fel a hazai közétkeztetés helyzetéről a Magyar Nemzet birtokába került törvénytervezet, amely megreformálná a menzák finanszírozását. A dokumentum szerint a menzákon 20-30 évvel ezelőtti állapotok uralkodnak, jellemzően olcsó, rossz minőségű alapanyagokat használnak fel, a szolgáltatóknál pedig az elsődleges szempont a profit. A még nem tárgyalt törvénytervezet ezeken az állapotokon változtatna egy központilag meghatározott minőség-ellenőrzés bevezetésével: az állam nem csak finanszírozná a menzákat, hanem a minőségi és szervezési feladatokba is beleszólna.

Két módon is elképzelhetőnek tartják a reform lebonyolítását. Az A-verzió szerint kibővítenék a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) feladatkörét. A B-verzió szerint pedig létrehoznának egy új, a Miniszterelnökség alá tartozó szervezetet, amely központilag koordinálná a közétkeztetési feladatokat. Bármelyik verzió is valósul meg, a menzák finanszírozásánál figyelembe vennék a már most is létező Nébih-pontozást. Hatósági vizsgálatok eddig is voltak, azonban ezeknek eddig gyakorlatilag semmilyen komoly következményük nem volt. A tervezet szerint a hatóságok menzaértékelése nyilvános lenne, a pontozást pedig figyelembe vennék akkor, mikor a finanszírozás nagyságáról döntenek.

A törvénytervezet 150-200 milliárd forintot szánna az ellátó főzőkonyhák és az étkezők felújítására. A Magyar Nemzet szerint a központosított rendszer egyik nagy nyertese a Hungast lehet. A cég sikerei mögött sokan Bánki Eriket, a Fidesz országgyűlési képviselőjét sejtik. A Hungast Holdin Zrt. tulajdonosa ugyanis az S-Food Kft., amelynek tulajdonosai között György tamás és testvérei is megtalálhatóak. A lap az Átlátszó korábbi értesülései alapján arról ír, hogy György Tamás és György Zoltán korábban tulajdonosa volt annak az Aquaplus Kft.-nek, amely több fideszes vezetésű településen is épített fürdőket. A cég alapítója volt az Aqua Holding Kft.-nek, amelyben 2006 és 2010 között tulajdonos volt Bánki Erik is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik