sólyom lászló (sólyom lászló, )
Közélet

Sólyom: Magyarország alapvető érdeke, hogy a CEU folytassa működését

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2017. 04. 03. 13:46

Korábban a témában:

Nyilatkozatban állt ki a CEU mellett Sólyom László, korábbi köztársasági elnök. Szavai szerint a tudomány és az oktatás nemzetközi. Az egyetem, az Universitas intézménye kilencszáz éve ezt valósítja meg. A Magyarországon működő egyetemek sokféleképpen részei ennek a világméretű közösségnek. Elismerésük Magyarország javára szolgál. Ez a rang adja a CEU értékét az ország és a magyar tudományos élet számára. Alapvető érdekünk, hogy működését folytathassa. Alapvető érdekünk az is, hogy a felsőoktatás törvényi szabályozása megfeleljen az Alaptörvénynek.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, kivételességi javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, amiben azt kéri, hogy április 4-én a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011 . évi CCIV. törvény módosításáról szóló T/14686 . számú törvényjavaslatról kivételes eljárásban tárgyaljanak.

Ennek lényege, hogy az érdemi törvényhozási eljárás, a módosító javaslatok megvitatása nem a plenáris ülésen, hanem egy kijelölt bizottság ülésén zajlik le. Miután a bizottság döntött a hozzá benyújtott módosító javaslatok támogatásáról, az Országgyűlés egy rövid vitát követően nyomban dönt a módosító javaslatok elfogadásáról. Az eljárás elrendelésének napján sor kerül a vitára, és a következő nap akár a zárószavazásra is. Ilyen eljárásra azonban ülésszakonként legfeljebb hat alkalommal kerülhet sor. Semjén Zsolt szerint a napirendi javaslat módosítását a törvényjavaslat mielőbbi elfogadásához fűződő kormányzati érdek indokolja.

Kósa szerint nem szabályos, a CEU szerint igen

A CEU hétfőn reagált Kósa Lajos szavaira is. A Fidesz frakcióvezetője szerint egyetlen kivétellel minden Magyarországon működő külföldi egyetem szabálytalanul végzi tevékenységét. A reakció szerint a Central European University New York Állam oktatási minisztériuma és az Egyesült Államok egyik legnagyobb akkreditációs szervezete, a Middle States Commission on Higher Education által bejegyzett, illetve akkreditált felsőoktatási intézmény.

Programjait egyenként, a tanrend, a tanárok képesítése, az infrastruktúra, és a minőségbiztosítási mechanizmusok ellenőrzését követően vették nyilvántartásba. Egyetemünk ugyanazokon az ellenőrzési folyamatokon esett át mint a Columbia vagy a New York University. Magyarországon a CEU a magyar hatóságok által kibocsájtott engedélyek alapján működik, a magyar törvényekkel összhangban. A CEU világszerte nagy tekintélynek örvendő egyetem. Európa egyik legjobb felsőoktatási intézményeként van számontartva. A jelenlegi kormányzati támadások hatására a világ jelentős felsőoktatási intézményei egyhangúan kiálltak a CEU mellett. Gondolhatja komolyan bárki, hogy egy „fantom-egyetemet” támogatnak a tudományos világ központi tekintélyei? Vagy hogy egy „fantom-egyetem” igazgatótanácsának vált tagjává, három nappal ezelőtt, az Oxfordi Egyetem rektora?

-teszik fel a kérdést.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

BELGRADE, SERBIA - MAY 27: Leonardo (C) of Partizan celebrate with the fans after the final match of Serbian Cup between Fc Partizan and Fc Crvena Zvezda on May 27, 2017 in Belgrade, Serbia. (Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.