Közélet

A helyettes államtitkár a CEU-ra jár, a külügy fizeti a tandíját

A Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára, Berzétei Ákos kormányzati munkája mellett egyetemi tanulmányokat folytat: a kormány által megtámadott Közép-európai Egyetem (CEU) hallgatója. Képzését a tárca fizeti.

Bár a Fidesz-kormány több politikusa élvezte korábban a Soros Alapítvány ösztöndíját Orbán Viktor miniszterelnöktől Kovács Zoltán szóvivőig, ők mondhatják azt – mondják is –, hogy az már régen volt.

Szijjártó Péter jogi és koordinációs ügyekért felelős helyettes államtitkára, Berzétei Ákos viszont tavaly kezdte meg tanulmányait a CEU Business Schooljában, nem törődve azzal, hogy a kormány ellenségnek nyilvánította az alapítót, Soros Györgyöt. A kormányzati honlapon szereplő életrajza szerint Berzétei üzleti mesterképzését most is folytatja, amikor a helyzet még jobban elmérgesedett, és a kormányoldal már az egyetem létét fenyegeti.

A külügyminisztérium nem volt hajlandó véleményt mondani az egyetemről. A 24.hu kérdésére annyit azonban elárultak, hogy a tárca fizeti a Soros-egyetemen Berzétei tandíját.

Berzétei Ákos

Információink szerint egy kétéves képzés a CEU-n nagyjából 4-4,5 millió forintba kerül, ami még egy államigazgatási vezető számára is jelentős tétel, ha nem a munkaadója fizeti a számlát.

A minisztérium válasza szerint az intézményen belüli továbbképzéseken túl több munkatársnak belföldi vagy külföldi továbbtanulási lehetőséget is biztosítanak. A tárca pedig nem szól bele abba, hogy ki hol tanul.

A tandíjfizetési kötelezettséggel járó képzések esetében a minisztérium tanulmányi szerződést köt az érintettel. Ebben a munkatárs a képzés teljesítését, a minisztérium a tandíj teljes vagy részleges megtérítését vállalja. Az átvállalt költségekért cserébe a munkatársnak azt is vállalni kell, hogy a szerződésben meghatározott ideig nem hagyja ott a minisztériumot.

Azaz Berzétei az ellenséggé nyilvánított CEU-n megszerzett tudását garantáltan a magyar diplomácia szolgálatába állítja majd.

Berzétei egyébként korábban jogászdiplomát szerzett a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, majd elvégezte az ELTE Jogi Továbbképző Intézetét és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem vezetői továbbképzését, Skóciában pedig BA-diplomát szerzett európai üzleti jogból.

A Közép-európai Egyetem körül az utóbbi napokban forrósodtak fel az indulatok, miután a kormányoldal egy olyan törvényjavaslatot nyújtott be, amely az intézmény rektora szerint ellehetetleníti az egyetem működését. Az indítványt a parlament már a jövő héten tárgyalhatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik