Budapest, 2016. szeptember 15.
A Közép-európai Egyetem (CEU) új, energiahatékony, Budapest belvárosában lévő épülete 2016. szeptember 15-én, az ünnepélyes átadás napján.
MTI Fotó: Marjai János
Közélet

A helyettes államtitkár a CEU-ra jár, a külügy fizeti a tandíját

Spirk József
Spirk József

újságíró. 2017. 03. 30. 10:14

A Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára, Berzétei Ákos kormányzati munkája mellett egyetemi tanulmányokat folytat: a kormány által megtámadott Közép-európai Egyetem (CEU) hallgatója. Képzését a tárca fizeti.
Korábban a témában:

Bár a Fidesz-kormány több politikusa élvezte korábban a Soros Alapítvány ösztöndíját Orbán Viktor miniszterelnöktől Kovács Zoltán szóvivőig, ők mondhatják azt – mondják is –, hogy az már régen volt.

Szijjártó Péter jogi és koordinációs ügyekért felelős helyettes államtitkára, Berzétei Ákos viszont tavaly kezdte meg tanulmányait a CEU Business Schooljában, nem törődve azzal, hogy a kormány ellenségnek nyilvánította az alapítót, Soros Györgyöt. A kormányzati honlapon szereplő életrajza szerint Berzétei üzleti mesterképzését most is folytatja, amikor a helyzet még jobban elmérgesedett, és a kormányoldal már az egyetem létét fenyegeti.

A külügyminisztérium nem volt hajlandó véleményt mondani az egyetemről. A 24.hu kérdésére annyit azonban elárultak, hogy a tárca fizeti a Soros-egyetemen Berzétei tandíját.

Berzétei Ákos

Információink szerint egy kétéves képzés a CEU-n nagyjából 4-4,5 millió forintba kerül, ami még egy államigazgatási vezető számára is jelentős tétel, ha nem a munkaadója fizeti a számlát.

A minisztérium válasza szerint az intézményen belüli továbbképzéseken túl több munkatársnak belföldi vagy külföldi továbbtanulási lehetőséget is biztosítanak. A tárca pedig nem szól bele abba, hogy ki hol tanul.

A tandíjfizetési kötelezettséggel járó képzések esetében a minisztérium tanulmányi szerződést köt az érintettel. Ebben a munkatárs a képzés teljesítését, a minisztérium a tandíj teljes vagy részleges megtérítését vállalja. Az átvállalt költségekért cserébe a munkatársnak azt is vállalni kell, hogy a szerződésben meghatározott ideig nem hagyja ott a minisztériumot.

Azaz Berzétei az ellenséggé nyilvánított CEU-n megszerzett tudását garantáltan a magyar diplomácia szolgálatába állítja majd.

Berzétei egyébként korábban jogászdiplomát szerzett a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, majd elvégezte az ELTE Jogi Továbbképző Intézetét és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem vezetői továbbképzését, Skóciában pedig BA-diplomát szerzett európai üzleti jogból.

A Közép-európai Egyetem körül az utóbbi napokban forrósodtak fel az indulatok, miután a kormányoldal egy olyan törvényjavaslatot nyújtott be, amely az intézmény rektora szerint ellehetetleníti az egyetem működését. Az indítványt a parlament már a jövő héten tárgyalhatja.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.