Bécsi menekültügyi csúcstalálkozó
Közélet

A többség elküldené Orbánt, mégis újrázhat

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2017. 02. 01. 13:16

A csaknem 1 millió pártnélküli választón múlik minden.

A ZRI Závecz Research Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása szerint a Fidesz stabilan vezeti a pártok rangsorát. A múlt év végén 25, most 26 százalékos eredménnyel. A Jobbik és az MSZP támogatottsága két hónapja ugyanakkora, a választók 12-12 százaléka támogatja őket. A DK most 4 százalékon áll (a múltkori 5 százalék után). Az LMP továbbra is 3 százalékos. Az Együtt most 2 százalékot ért el, míg a Párbeszéd, a Liberálisok és a Kétfarkú Kutyapárt a választók 1-1 százalékát tudták maguk mögé állítani.

A politikától távolságot tartó választók aránya változatlanul 36 százalék. 

Mivel a biztos pártválasztók csoportjába a választók bő egyharmada tartozik, így a körükben mért adatok továbbra is tájékoztató jellegűek – írta az intézet. Ebben az aktív és elkötelezett csoportban a Fidesznek 44, az MSZP-nek 19, a Jobbiknak 18 százaléka van. A DK 8, az LMP 5 százalékot ért el. Az aktív szavazók 2 százaléka az Együtt támogatója, a Liberálisok, a Párbeszéd és a Kétfarkú Kutyapárt 1-1 százalékhoz jutott.

Ki lesz a kihívó?

A ZRI Závecz Research a reprezentatív felmérés kapcsán megjegyzi, hogy az MSZP már a tavalyi év utolsó negyedében felzárkózott a Jobbikhoz. Szavazótáboraik összetétele nagyon különböző, az MSZP főleg az 50 évnél idősebbek, s még inkább a 60 év felettiek körében beágyazott, a Jobbik a fiatalokat és a középkorúakat tudja igazán megszólítani.

A szocialisták az alacsonyabb iskolázottságú rétegekben erősek, míg a jobboldali pártnak a közepes végzettségűeknél vannak átlagot meghaladó mértékben támogatói. Bár korábban az MSZP egyértelműen a nagyobb városokban, a Jobbik a kisebb településeken volt erős, mostanra az eltérések mérséklődtek. A szocialisták városokban mért 13-14 százaléka és a községekben regisztrált 10 százalékos aránya viszonylag egyenletes jelenlétet mutat. Eléggé kiegyenlített e vonatkozásban a Jobbik tábora is, a városokban 10-12, a falvakban 14 százalékos.

Jelenleg a választók 31 százaléka – 2,5 millió fő – azt szeretné, ha a Fidesz maradna kormányon a 2018-as választásokat követően is. (Korábban a Nézőpont 37 százalékot mért.)

Kormányváltó hangulatban ennél jóval többen vannak, az emberek 42 százaléka – 3,4 millió fő – jövőre új vezetést szeretne.

Az újrázást támogató csoport gerincét a 26 százalékos (2,1 milliós) Fidesz-tábor adja, de mögéjük sorakozik fel még 1 százalék (közel 100 ezer fő) más pártoktól, valamint 4 százalék (300-350 ezer fő) bizonytalan választó.

A kormány távozását célként megfogalmazók csoportja széttagolt. Ide tartozik az MSZP és a Jobbik támogatók túlnyomó többsége is – előbbiek közül 900 ezren, utóbbiakból 800 ezren és hatalomváltást szorgalmaz a DK-sok és a többi ellenzéki párt híveinek java része is – összesen 700 ezren.

A pártnélküli választók közül 1 millióan szeretnék, ha a parlamenti választások után más venné át a kormányzást. Az erőviszonyok, az ellenzéki erők együttműködési és azt kizáró szándékai, illetve a választók másodlagos pártpreferenciái alapján kijelenthető, hogy egy 2018-as változáshoz nélkülözhetetlen az ő szavazatuk. Jelenleg ennek az egymillió embernek csak a negyede mutat hajlandóságot rá, hogy elmenjen szavazni, ez az aktivitás viszont nem elég a kormányváltásához.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

People gather next to flowers, candles and other items set up on the Las Ramblas boulevard in Barcelona as they pay tribute to the victims of the Barcelona attack, a day after a van ploughed into the crowd, killing 13 persons and injuring over 100 on August 18, 2017.
Police hunted for the driver who rammed a van into pedestrians on an avenue crowded with tourists in Barcelona, leaving 13 people dead and  more than 100 injured, just hours before a second assault in a resort along the coast. / AFP PHOTO / PASCAL GUYOT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.