Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában
Közélet

Orbán elmondta, mi a nyugdíjemelés feltétele

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2016. 11. 21. 08:00

A társasági nyereségadó egyszámjegyűre csökkentése és az ehhez kapcsolódó gazdasági intézkedésekre azért kerülhetett sor, mert előtte a kormány megépítette az alapokat.

A gazdaságpolitika olyan dolog, amiben meg kell hozni néhány ökölszabályt, mondta Orbán.

2010-ben elhatározta a kormány, hogy a magyar nép nem állhat más lábán, az IMF-et haza kellett küldeni.

Aki fizeti a prímást, az rendeli a nótát.

Segélyalapú társadalom helyett pedig munkaalapút szerettek volna létrehozni, soha nem látott arányban dolgoznak az emberek, közel vagyunk a teljes foglalkoztatáshoz, állítja.

Megjöttek az eredmények.

Orbán szerint a XX. század kudarca és pesszimizmusra kárhoztatta a magyart, ezért sokan nem hitték el, hogy a gazdaságban jöhetnek jó évek.

Nem kommunisták

Messze nincs kolbászból a kerítés, de elindultunk egy jó irányba, a magyar modell sikeres.

A kormányfő szerint nincsenek messze a megállapodástól a munkaadók és a munkavállalók közötti bértárgyalásokban.

„Nem vagyunk kommunisták”, mondta, így nem hisznek az államosításban és azokban, amik tönkretették korábban a gazdaságot, ezért hisznek a vállalkozásokban, a vállalkozókban is.

Ha csökkenti a kormány az adókat, akkor tudnak a vállalkozók magasabb bért fizetni. Ha jól csinálják az adócsökkentést, akkor a gazdasági teljesítmény is nőhet, megmaradnak a kormányzati bevételek.

Nem szereti

Az adócsökkentés Orbán szerint vonzani fogja Magyarországra a vállalkozásokat. A kormányfő állítja:

én semmilyen adót nem szeretek.

De egy bizonyos szinten fizetni kell, hogy működjön az állam, de csökkentik, ahol csak tudják. A helyi iparűzési adóhoz azonban nem tudnak nyúlni, mert akkor csökken az önkormányzatok bevétele.

Összességében a régió legjobb vállalkozói környezetét akarják létrehozni.

Emelés

Gondolkodásának középpontjában a minimálbér áll, mert „ha munka van, minden van”, amit kormányzati beavatkozással még jobban megbecsülnék. Azért mer belevágni, mert első kormányzati ciklusában már végigcsinálná.

A munkaadók ugyanakkor azt követelik, hogy a munkabéreket terhelő adók is csökkenjenek, ha növekszik a minimálbér.

Nyugdíj

Akik kritizálják a csekély mértékű nyugdíjemelést, igazuk van. 2010-ben megígérte, megőrzik a nyugdíjak értékét, sőt, még nőtt is. A 0,9 százalék bántott minden nyugdíjast, ezt megérti Orbán is.

A kormányfő úgy fogalmazott: a tárgyalások sikere esetén a most tervezett 0,9 százalékos helyett az ideivel megegyező mértékű, vagyis 1,6 százalékos nyugdíjemelés lehet jövőre.

Fontosnak tartom, hogy ne feledkezzünk meg a nyugdíjasokról.

A reálbéremelésről azt mondta, úgy kell adni, hogy ne fogyjon el, de itt is cél a mindig feljebb és feljebb.

A szerb-magyar kormányzati csúcsról azt mondta, soha nem volt még ilyen jó a két ország viszonya, támogatják a szerbek EU-s tagságát.

A beszélgetést vasárnap kora délután rögzítette a Kossuth rádió, előzetes is volt már róla, most került teljes hosszában adásba.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

The rescued private owned submarine UC3 Nautilus that sank on Friday 11. August, are dragged into Copenhagen Harbor 12. August 2017 by the Salvage ship Vina. The Swedish journalist Kim Wall which was on board the submarine is still missing. Owner and Captain Peter Madsen was rescued and charged with negligent manslaughter. (Foto: Jens Noergaard Larsen/Scanpix 2017)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.