Belföld

Szerbiában ülésezik a magyar kormány

Orbán Viktor és csaknem valamennyi magyar miniszter Szerbiában tárgyal.

SzijjártóPéter külgazdasági és külügyminiszter a közmédia újságíróinak nyilatkozott vasárnap a szerbiai Nisben, a magyar-szerb kormányülés előtt.

A ma kezdődő kétnapos kormányzati csúcstalálkozóval alapvetően három dologra akarják felhívni a figyelmet:

  • Magyarország és Szerbia között a kereskedelmi, gazdasági, kulturális és főleg a politikai kapcsolatrendszer “még soha nem volt olyan jó, hatékony és kiegyensúlyozott, mint jelenleg”.
  • Azt is világossá szeretnék tenni, hogy Magyarország elkötelezett híve az Európai Unió nyugat-balkáni bővítésének. “Mi azt szeretnénk, hogy ha a következő öt esztendőben sor kerülne az Európai Unió bővítésére, és elsősorban Szerbia az esélyes arra, hogy leghamarabb az Európai Unió tagja legyen”.
  • Gazdasági jelentősége is van a mostani tanácskozásnak, hiszen Szerbia nagyon fontos kereskedelmi partnere Magyarországnak.

Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Orbán Viktor miniszterelnökkel együtt a magyar kormány csaknem minden minisztere részt vesz a szerbiai megbeszéléseken, amelyek egyrészt az együttes plenáris ülésen, másrészt az érintett magyar és szerb miniszterek kétoldalú találkozóin zajlanak majd.

(Kiemelt kép: MTI/AP/Darko Vojinovic)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik